Kulutusjuhla

Jos halpavaatteet kallistuvat, muuttuuko vaatteiden osto eettisemmäksi?

Vaatteiden kallistuminen ei välttämättä ole paha juttu, toteaa Nelli: ”Helsingin Sanomat (pe 24.9. B5) kirjoittaa, että puuvillan hinta on noussut, sillä puuvillasadot ovat jääneet rankkojen sääolojen vuoksi pieniksi Pakistanissa, Kiinassa ja Intiassa. Tämä johtaa siihen, että myös vaatteiden hintaa on nostettava. Uutista lukiessani yllätin itseni hihittelemästä vahingoniloisesti.

En toki iloitse näiden kaukaisten maiden ihmishenkiä vievistä sääkatastrofeista, mutta kuvittelin mielessäni vaatefirmojen kauhun siitä, miten nyt saadaan tuotettua teinien lompakoille sopivaa tusinatavaraa, vieläpä sellaista, joka pystyy naurettavan alhaisella hinnallaan olemaan kaikkein halvinta eli kaikkein houkuttelevimpaa. [- – -] Minulla on paljon tuttuja, jotka rakastavat kirpputoreja ja haluavat kiinnittää huomiota ostostensa eettisyyteen, mutta silti vierailevat hämmentävän usein esimerkiksi H&M:n alerekkien luona tekemässä edullisia löytöjä. “Se oli niin halpa, että pakkohan se oli ostaa!” Tuntuu, että ihmiset kuvittelevat halvan ostoksen olevan “vähemmän paha”, vaikka ostospaikkana olisi epäilyttäväkin vaateliike. Todellisuudessahan juuri halvalla ostettu, huonolaatuinen vaate on juuri niitä huonoimpia ja epäeettisimpiä sijoituksia.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Sitten on meitä joiden on turha kirppareita kierrellä, sillä siellä ei myydä koskaan isoja kokoja. Vaatekaupoissakin maksamme vähintään tuplahintaa kaikesta ja nyt sitten vielä enemmän.

  2. Ei kannattaisi hihitellä.. Jos raaka-aine kallistuu niin kustannuksia tiristetään yhä niukemmiksi jalostusketjun seuraavassa vaiheessa jolloin halpavaatteiden yleisestä tuontantoprosessista tuskin tullee sen eettisempää…