Kulutusjuhla

Netin kimppakyytipalveluiden soisi tekevän yhteistyötä

Sanainen arkku -blogin Juho testasi netin kimppakyytipalveluja: hän tarjosi mahdollisuutta tulla arkiaamuna mukaan Helsingistä Tampereelle ja illalla takaisin: ”En saanut yhdestäkään testaamastani palvelusta yhtäkään kyytiläistä (tai no, yhden Kassista, mutta kyseessä oli toinen samaan tapahtumaan matkaava, joka sai ilmoituksestani tiedon tapahtuman tiedotuksen kautta). Syy lienee todennäköisesti se, että kaikissa on niin vähän käyttäjiä, eivätkä ihmisten aikataulut ole usein kovin joustavia. On usein rahansäästöä tärkeämpää, että pääsee lähtemään ja on perillä juuri silloin kun haluaa.

Miksi kimppakyytitoiminta ei ole nykyistä suositumpaa, vaikka se olisi kaikkien kannalta todella järkevää? Yksi vahva veikkaus voisi olla se, että kohderyhmä on epäedullinen: kimppakyytitoiminnasta ovat todennäköisesti kiinnostuneet ennen kaikkea ympäristöstä huolestuneet ihmiset sekä ne, joilla raha on tiukassa. Autolla ajaminen taas on sekä kallista että ympäristön kannalta arveluttavaa, joten vain harva auton omistaja lienee edellä mainittujen ryhmien edustaja.

Luottamus on toinen merkittävä tekijä. Ihminen joka ei ota liftaria kyytiin ei todennäköisesti myöskään käytä kimppakyytipalvelua. Myös matkustusmukavuus vaikuttaa: suomalaiset eivät ole tunnettuja erityisen sosiaalisena kansana, jolloin pitkä ajomatka tuntemattoman – tai edes puolitutun – seurassa ei välttämättä miellytä.

Kriittisen massan saavuttaminen kimppakyytipalvelulle ei ole helppoa: käyttäjiä pitää olla melko paljon, jotta kysyntä ja tarjonta voivat kohdata kunnolla. Siksi olisikin toivottavaa, että eri kimppakyytipalvelut eivät ryhtyisi veriseen kilpailuun, vaan sen sijaan pyrkisivät tekemään yhteistyötä.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Jos on opiskelijoille sopivaan suuntaan ja aikaan menossa niin taatusti löytyy ainakin kimppa.net:istä kyytiläisiä. Eli perjantaisin yliopistokaupungista maakuntiin ja sunnuntaina takaisin.

    Laitoin aamulla ilmoituksen että ajan sunnuntai-iltana jkl-hki reissun. Viestejä tuli yli kymmenen, harmitti oikein kertoa että ei mahdu enää. Opiskelijoilla oli niin lystiä keskenään että kuskiakin nauratti ja matka meni kuin siivillä.

  2. Saksassahan toimivat hienosti sekä Mitfarhzentrale että Mitfahrgelegenheit, kun kriittinen massa ylittyy reippaasti.

    Myös kämppistenhakupalvelut, esim. EasyWG.de tai Wohngemeinschaft.de toimivat tehokkaasti Saksassa. Ei liittynyt matkustamiseen enää, mutta liittyi kyllä Saksaan. Pidä kivaa siellä! 🙂