Kulutusjuhla

Veden käyttö näkyy esimerkiksi pakastekasviksissa, pyykkäyksessä ja vesistöjen lääkejäämissä

Kansainvälinen Blog Action Day herättelee vuosittain kirjoittamaan jostakin tärkeästä aiheesta. Tänä vuonna ja tänään tuo aihe on vesi.

Koska vesi on virrannut eri tavoinKulutusjuhlassa useat kerrat, niin menen kirjoitushaasteessa helppoa keinoa käyttäen. Siis linkkaan arkiston muutamiin teksteihin, joissa kirjoitetaan vedestä.

10.4.2007: Ruotsin kuluttajaviraston testin mukaan pakastetun parsakaalin mukana kuluttaja ostaa yllättävän paljon vettä: ”Viidessä pakkauksessa yhdeksästä paino oli sulatuksen jälkeen 10-15 prosenttia ilmoitettua vähemmän.
Tämä johtuu siitä, että parsakaalit pakastetaan usein veden kera, joka tietysti jäätyy ja lisää pakkauksen painoa. Pakkauksessa tätä ei vain välttämättä mainita.”

14.2.2008: Kansanterveyslaitoksen mukaan hanavesi on selvästi puhtaampaa kuin pullovesi: “Pullovesi sisältää tutkimuksen mukaan jopa sata ja lähdevesiautomaattien vesi noin tuhat kertaa enemmän mikrobeja hanaveteen verrattuna. Pitkä säilytysaika huonontaa pakattujen vesien laatua entisestään. Jos pakatun veden mikrobipitoisuus on suuri, vettä ei voi pitää hyvälaatuisena. Suurista mikrobipitoisuuksista ei kuitenkaan ole terveyshaittaa.”

22.8.2008: Muistatko vielä rinkulamaiseen pakkaukseen pakatun Plupin, jonka avulla pullovettä yritettiin kaupata lähes kuuden euron litrahintaan? ”Näyttävällä kohulla lanseerattu, Stefan Lindforsin suunnittelemaan pulloon pakattu Plup-vesi on herättänyt laajaa kummastelua. Vihreän Langan pääkirjoituksessa Elina Grundstöm kertoi, että toimituksessa oli mietitty, josko kyseessä olisi vain ravisteleva kampanja ja tuotetta ei olisikaan olemassa.”

4.9.2008: Pyykkäys vie paljon vettä. Japanilaiset kertoivat kehittäneensä pesukoneen, joka vie 96 prosenttia vähemmän vettä kuin vastaavanlainen kone kymmenen vuotta aiemmin. Silti ensiksi voi aloittaa omien pyykkäystapojensa tutkailulla. Niinpä lainattiin Kimppakiva-blogin pohdintaa: “ Ja oikeasti pesukerroista iso osa on turhia. Kuinka moni katsoo ensin onko vaatteessa tahroja ja vasta sitten haistaa kainaloista? Moni vaate lentää pyykkikoriin tahran takia vaikkei se vielä hikinen saati oikeasti epähygieninen olisikaan.”
Lisäksi teksti muistutti, että omaa vedenkulutustaan voi pohtia Vesijalanjälki-sivuston avulla.

13.11.2008: Eko-Matti kirjoitti, miten paljon vesistöihin päätyy lääkejäämiä: ”Tuorein Suomen Luonto (8/08) kertoo, että joka seitsemäs yhdysvaltalainen juo lääkejäämien saastuttamaa vettä. Virtsan ja ulosteiden mukana vesistöihin päätyvät niin meidän ihmisten kuin kotieläintenkin hormonit, antibiootit ja muut lääkkeet. Tutkimusten mukaan tilanne on Suomessakin samaa luokkaa kuin muissakin kehittyneissä maissa. Suomessa lääkejäämiä löytyy eniten Aurajoesta ja Vantaanjoesta.”

22.3.2010 vietettiin maailman vesipäivää: “Maailman elintarvikeviraston arvion mukaan 1,8 miljardia ihmistä asuu kuivuusalueilla vuonna 2025. Samalla maailman väestöstä kaksi kolmannesta kärsii ajoittain veden puutteesta. [- – -] Suomessa alkaa maailman vesipäivänä valtakunnallinen jätevesiviikko, jonka aikana on tarkoitus vauhdittaa jätevesien parempaa puhdistusta etenkin haja-asutusalueilla. Entistä tiukemmat ympäristömääräykset astuvat voimaan tammikuussa 2014.”


Loppuun vielä kuva Ihana-tuotteesta, joka tuli markkinoille nyt keväällä. Tässä konseptissa pyritään yhdistämään aikakauslehti ja vesipullo.

Minuun tämä ei kolahda, sillä pulloon kiinnitetty aikakauslehti ei voi olla kovin laaja eikä tarjoa myöskään kovin kummoista sisältöä. Ja ostan pullovettä joka tapauksessa harvoin, kuten virvoitusjuomiakin.

Pakko siis vielä heittää ajatus siitä, miten pulloveden parjaus on yleinen harrastus, mutta esimerkiksi virvoitusjuomien kittausta pidetään silti varsin hyväksyttävänä. Limuthan ovat kuitenkin lähinnä jalostettuja, makeutettuja ja hiilihapotettuja vesiä. Ja jep, ostan niitä tästä huolimatta silloin tällöin.

1 Comment

  1. Hienoa, että tässä blogiteemapäivässä on mukana edes muutamia suomalaisia blogeja. Hyvä kooste mielenkiintoisista veteen liittyvistä aiheista. Omassa blogissani käsittelin teemapäivän kirjoituksessa piilovettä eli virtuaalivettä.