Parhaillaan vietetään Reilun kaupan viikkoa. Se näkyy paitsi Reilun kaupan edistämisyhdistyksen tempauksina, niin reiluja tuotteita myyvien yritysten tarjoamina alennuksina.

Esimerkiksi nettivaatekauppa KarmaShop tarjoaa nyt tuotteet ilman postikuluja. Myös Vihreät vaatteet myy paria paitaa kampanja-alennuksella.

Tampereella kahvila Kahvilla kertoo Facebookissa, että nyt saa kaksi reilua kahvia yhden hinnalla.

Jos joku on bongannut muita Reilun kaupan viikon kampanjoita, niin toki saa vinkata.

– – –

Viime viikolla käynnistynyt reiluun jäätelöön liittynyt keskustelu jatkuu edelleen. Eli miten paljon ainesosista pitää olla reiluja, että jäätelöön tulee reilun merkki? Yhdistelmätuotetta ei saa nimetä Pirkka Reilun kaupan vaniljajäätelöksi, mutta meneekö kuluttaja harhaan, jos tuotteen nimi on Pirkka vaniljajäätelö ja paketissa on Reilun kaupan sertifiointimerkki?

– – –

Reilusta kaupasta on tällä viikolla uutisoitu esimerkiksi se, että toiminta laajenee mm. kultaan ja katkarapuihin.

Mielestäni nämä ovat varsin mielenkiintoisia valintoja: kulta on varmaankin maailman epäekologisimpia tuotteita (jonkinlaista tietoa tästä saa Saku Ovaskaisen opinnäytetyöstä (pdf), jossa on laskettu, miten paljon ekologisempaa on esimerkiksi muuttaa vanhan sormuksen kokoa kuin uusi), eikä katkarapujenkaan maine kovin kummoinen ole. Mutta hyvä tietysti, jos jalometallien tuotantoketjuja tai katkarapujen kalastusta saadaan näin paremmaksi.