Kulutusjuhla

Onko järkevää kysyä Suomen eettisintä yritystä yritystoiminnan suuruuden mukaan?

Piia ihmettelee kyselyä, jonka mukaan suomalaisten mielestä eettisin yritys on Valio: ”Vastaajien mukaan myönteisimmän mielikuvan antoi Valio, joka kuulemma tekee “luonnon puhtaista raaka-aineista laadukkaita tuotteita”. Luonnon? Yrityksen päätuotteet perustuvat tehotuotantoeläimiin, jotka eivät välttämättä pääse samoilta jalansijoiltaan vuosikausiin mihinkään, saati sitten että niillä olisi jotain tekemistä luonnon kanssa. Eläinten rehukin kasvatetaan pelloilla, joilta tarkkaan myrkytetään kaikki muu kuin haluttu rehukasvi pois. Kotimaista rehua täydennetään mm. tuontisoijalla. [- – -] No, tuloksia ehkä selittää, että tutkimus tehtiin gallupina ja vastaajien piti kommentoida valmiiksi annettua listaa, johon kuului Suomen 25 suurinta mainostajaa, 50 mainostetuinta brändia sekä 25 liikevaihdoltaan suurinta yritystä.

Jos olisi vapaasti saanut ehdottaa eettistä suomalaista yritystä, olisin ehkä ehdottanut Globe Hopea, joka tekee tarpeellisia tuotteita kierrätysraaka-aineista. Tai Motivaa, joka opastaa energia- ja materiaalitehokkuuden parantamiseen. Myös YIT:llä on menestyvää energiansäästöliiketoimintaa. Entäs Lumituuli Oy, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa? Pieniä luomuruokafirmojakin tyyliin Samsara on vaikka kuinka.” (Mari Koo)

3 Comments

 1. Uskomatonta mielikuvamarkkinointia kyllä! Käsittämätöntä, että mainintaa ”Suomen eettisin yritys” voi noin kevyillä perusteilla käyttää. :-O

  Tässä vielä Valion oma tiedote asiasta.

 2. Vaikka galluppiin olisi saanut ehdottaa mitä lisäfirmoja, Valio olisi silti voittanut. Pieni on se joukko, joka on kuullut edes Globe Hopesta. Ikävä juttu, mutta ainoastaan ne, jotka näkyvät medioissa, jäävät ihmisten mieleen millään tavalla.

 3. Pia Kontunen Valiosta

  Mielestäni on hienoa, että yritysten toiminnan vastuullisuuteen kiinnitetään huomiota. Korjaisin ensimmäisessä, Piian kommentin lainauksessa olleen epätarkkuuden:

  Valio maito tuotetaan eettisesti. Vain hyvinvoiva lehmä tuottaa huippulaatuista maitoa, jota suomalainen maito tutkitusti on.

  Valioryhmässä on useita vuosia noudatettu linjaa, jonka mukaan maidontuotannossa ei sallita muuntogeenisten rehujen käyttöä. Valkuaisrehuna käytetään yleisesti rypsirouhetta, joka sopii lehmien ruokintaan soijaa paremmin. Nurmi- ja viljarehu ovat myös muuntogeenittömiä