Kaikki tietysti ovat havainneet, että suomalaislapsiin panostetaan keskimäärin varsin paljon. Heille ostetaan tavaraa ja viedään matkoille. Vaikka tuloerot ovat kasvaneet ja osa perheistä kituuttaa pienillä tuloilla, niin silti elintaso on keskimäärin noussut.

Muun muassa tätä kävin kuuntelemassa lasten kulutusta käsittelleessä tiedotustilaisuudessa, jossa oli mukana mm. sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

Mutta pelkästään lasten vanhemmat eivät kuluta lapsiin. Lisäksi tulevat tietysti vielä isovanhemmat. Heidän roolinsa mm. tavaroiden lahjoittajina on kasvanut.

Wilskan mukaan moni kokee, että lapsenlapsia on luvallista hemmotella, vaikka omille lapsille olisi pidetty tiukempaa linjaa.

Ylipäätään lapset ovat niin vanhemmille kuin isovanhemmille oman kuluttajaidentiteetin jatke: ”Minä olen hyvä äiti, joten minun lapseni pääsee näihin harrastuksiin, hän saa nämä tavarat ja vietämme vapaa-aikaa yhdessä.”

Wilska epäii, että isovanhemmat kuluttavat lapsiin mielellään myös siksi, etteivät osaa kuluttaa itseensä. Eli siis itselle palveluiden tai tavaroiden hankinta ei sovi yksiin nuukailevampaan suomalaisuuteen, mutta lapsenlapsien hyväksi voi laittaa euroja likoon huolettomammin.

Tietysti kaikki eivät hurahda hankkimaan lapsenlapsilleen kaikkea mahdollista. Maippi Tapanainen kirjoittaa omasta tuoreesta isoäitiydestään ja tavarasta:

”Muuan ystäväni kysyi, olenko ihan sekaisin isoäitiystymisestäni, ja valisti umpiseonneen mummon erottuvan joukosta siksi, että tämä ei kykene ohittamaan yhtäkään vauvanvaatekauppaa tai leluosastoa ostelematta. Minä kyllä pystyn ja suosittelen samaa muillekin. Lastenhuoneet, joihin soluttautumiseen tarvitaan lumikolaa ja viidakkoveistä, eivät kerro onnellisesta lapsesta, vaan tarpeettomasta tavarasta. Viisaan isovanhemman on kuitenkin myös myönnettävä, että tässäkin asiassa ehdottomuus kuuluu vain teineille. Jos ipana viisivuotiaana välttämättä tarvitsee keijunsiivet selkäänsä tai polkuauton alleen, niin hankintoja on harkittava tapaus kerrallaan.”

– – –
Photo by Monozygotic, Flickr