Kulutusjuhla

Muotilelulujen sijaan leikkeihin aikuisten tavaroita, kuten silikonisia keittiövälineitä tai Alkon kuvasto

Jennillä on pieni lapsi ja sen myötä lelukuvastot löytävät tiensä kotiin: ”Lelukuvastot ovat palttiarallaa puhelinluettelon paksuisia kaupallisia tiedotteita, joissa sukupuolta käsitellään stereotyyppisesti ja jotka pyrkivät tarjoamaan vähintäänkin arveluttavia tuotteitaan häikäilemättömästi niille, joiden informaatiolukutaito on täysin kehittymätön. Jotain tuotteiden laadusta kertoo se, etten ole nelilapsisen tuttavaperheeni luona vielä kertaakaan nähnyt yhtään lelua, joka yhä toimisi. Kaikki suosikkivekottimet ovat menneet melko joutuisasti tavalla tai toisella epäkuntoon, niistä on tullut lastenhuoneen lelulaatikkoa täyttäviä, läpivärjättyjä muovilohkareita. [- – -] Koska vauvat apinoivat aikuisia, lelukuvastot on hylättävä ja lähdettävä kierrätyspisteelle tai biltemaan. Jos haluat ilahduttaa ja viihdyttää vauvaa, vähentää maailman jätekuormaa ja käyttää rahasi johonkin hyödylliseen ja eettisesti kestävään, kerää lelukoppaan esimerkiksi epäkuntoon menneet laitteet, joista ei ole suoranaista hengenvaaraa, ja joista ei irtoa osia. [- – -] Alkon uutuusluettelo voi kiinnostaa vauvaa tunteja. Vauvaa ja lehteä tai kirjaa ei kannata jättää kahden, sillä jotkut vauvat syövät paperia. Omani mielestä kirjojen ja lehtien plärääminen on paperituotteiden keskeinen funktio Alkon uutuusluettelo on juuri sopivan paksu ja napakka tähän tarkoitukseen. [- – -] Erilaisten purulelujen sijaan meidän Poikanen on ollut syvästi rakastunut silikonisiin keittiövälinesiin: nuolijaan, muffinivuokaan ja erityisesti silikonisutiin. Näitä leluja ei tarvitse myöskään myöhemmin kierrättää, pesee ne vain astianpesukoneessa ja ottaa taas varsinaiseen käyttöönsä.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Lelukuvastoissa mainostetaan mm. Duploja ja Legoja, jotka ovat erinomaisia lasten leluja, vaikka ovatkin tehty pahamaineisesta muovista ja osittain vielä Kiinassa. Ei maailma aina ole ihan niin mustavalkoinen kuin miltä se ensin näyttää.

    • Tykkään kovasti duploista ja legoista, rakennuspalikoista, väreistä jne. Valtaosa taitaa osata ostaa niitä ilman lelukuvastojakin. Ei se maailma ihan mustavalkoinen ole, mutta hirmuisen vähän siinä tuntuu välillä olevan muita värejä.