Kulutusjuhla

Sohvat ovat aikamme jäteongelmia

Olen elämäni aikana omiin asuntoihini ostanut kaksi sohvaa.

Toinen oli kymmenen vuotta sitten Ikeasta, halpa ja laadullisesti heikko kahdenistuttava. Mutta silloin oli tärkeintä saada pieni sininen sohva ja Ikea-ostoksissa oli vielä jonkinlaista fiilistä.

Elin sen kanssa vuoden, kunnes tuli muutto ja myin sohvan jollekin Huuto.netissä.

Muutama vuosi myöhemmin ostin toisen kahdenistuttavan sohvan, kun olin taas vaihtanut kotia. Sen ostin kotiinkuljetettuna 20 eurolla Huuto.netistä: keltainen Askon sohva, jossa oli hyvä runko, mutta kangas jo kuluneempi. Uuden muuton koittaessa tästäkin sohvasta tuli tarpeeton ja myin sen 20 euron hintaan (myyjä haki eli pääsin näppärästi eroon).

Kymmenessä vuodessa käytettyjen sohvien määrä tuntuu räjähtäneen. Kirpputorit ja kierrätyskeskukset eivät huoli kuin todella hyväkuntoisia sohvia. Muutama viikko sitten olin osallisena tilanteessa, jossa toinen kierrätyskeskuksen toimipiste sanoi, että kyllä tuo sohva otetaan vastaan toisessa pisteessä. No, ei siellä toisessa paikassa huolittu, vaikka oli ehjä ja perus-Ikeaa.

Huuto.netissä on satoja sohvia kaupan. Suurimmasta osasta ei ole jätetty yhtään ostotarjousta, ja hintatoiveet myyjillä tuntuvat olevan kovin optimisia.

Sohvamuoti, kuten muukin sisustustoiminta, menee kovaa vauhtia eteenpäin. Kymmenen vuotta sitten trendikkäällä kuosilla varustettu sohva ei nyt enää miellytä silmää.

Ja uusia sohvia tupataan tietysti kovaa vauhtia myyntiin. Huonekalukauppojen ilmoituksissa sohvat ovat isosti esillä. Kun kerran muutamalla satasella saa uuden, niin aika moni tarttuu tarjoukseen. Eikä mietiä, mitä sohvalle tapahtuu sitten, kun se ei enää itselle kelpaa.

Niinpä hylättyjä sohvia näkee jäteastioiden yhteydessä, kun kuvassa naapuritalostani Torkkelinmäellä, tai jätelavoille. Sohvan vieminen oikeaan paikkaan viralliseksi jätteeksi nimittäin maksaa monta kymppiä, ainakin pääkaupunkiseudulla. Siksi sohva hivutetaan kaikessa hiljaisuudessa pois omista silmistä ja jätetään muiden huoleksi, vaikka se ei sallittua olekaan.

Juuri nyt minulla ei ole sohvaa eikä myöskään tarvetta sille. Silti olen päättänyt, etten enää osta yhtään uutta sohvaa, vaan hankin käytettyjä ja hyvärunkoisia. Tai jos jossain mielentilassa ostan uuden, niin sitten vaikka kalliimman, joka on taatusti klassista muotoilua ja säilyttää edes osan ostohinnastaan.

Tämä aihe ei ole uusi, mutta sohvajäteongelma siis näyttää vain kasvavan. Eikä se ratkaisu tässäkään ole pelkkä kierrätyksen tehostaminen ja parantaminen, vaan ennen kaikkea uusien sohvien hankinnan minimointi.

7 Comments

 1. Kumma kyllä, sänkyjä ei taideta vaihtaa ollenkaan niin usein kuin sohvia, keskimäärin. Ehkei sillä ole niin väliä, minkä näköisessä (sic) sängyssä nukkuu?

  Pitäisikö uusien sohvien ja sänkyjen hintoihin sisällyttää valmiiksi ”monen kympin” kierrätysmaksu?

  Miksi hyllyt eivät ole samanlainen jäteongelma? Menevätkö ne jätteenä vain riittävän paljon pienempään tilaan, vai lisääntyykö hyllyjen määrä kodeissa yhtä jalkaa niissä säilöttävän tavaramäärän kera? (Ravistaa ajatellakin, minkälainen jäte- ja kirpputorikierrätysmyymäläräjähdys seuraa, kun kaikki se kasaantunut tavara päätyy perinnöksi sille sukupolvelle, joka ei roinan määrää arvosta. Sitä eivät kirpputorit kykene sulattamaan, vaivoinpa kai edes nyt. Vai onko tuollaisen krääsättömän sukupolven olemassaolo pelkkä myytti, eli kerääkö jokainen sukupolvi elämän mittaan omat krääsänsä?)

 2. Sängyt usein mahtuvat muuttojen yhteydessä uuteenkin asuntoon. Siksi kierto ei ehkä ole yhtä nopeaa.

  Toisaalta runkopatjasänkyjä näkee kyllä usein Annetaan-sivuilla ja paksujakin patjoja sekajätteeseen tungettuna.

  Hyllyille, siis ainakin suht yksinkertaisille perushyllyille, löytyy helpommin käyttäjiä tai ottajia. Menevät vähintää varastoihin hyllyiksi, kun säilytystilastahan on aina puutetta. Sohvia ei kodeissa yleensä tarvita kuin yksi, mutta hyllyjä sen sijaan voi olla useita. Tosin esim. 80-luvun moniosaiset kirjahyllyt tuskin ovat niin haluttua tavaraa. Mutta saahan ne kieltämättä pienempiin osiin ja huomaamattomammin jätteisiinkin.

  Kierrätyksen kannalta varmaan kaikkien huonekaluja tai patjoja myyvien liikkeidenkin pitäisi sitoutua ottamaan vastaan ilman veloitusta tarpeettomia tai hajonneita tuotteita. Tosin ei sekään ongelmaa täysin ratkaisisi, kun autottoman kaupunkilaisen voi olla hankalaa kuskata tuotteita mihinkään.

  Kirpputorit eivät roinan määrää pysty varmastikaan käsittelemään. Pahoin pelkään, että päätyvät lähinnä jätteeksi.

 3. Tuo aiheeseen liittyvää -listan kohta 1 on siis meidän entisen sohvamme tarina. Hankimme tilalle uuden ja käytetyn, mutta se on osoittautunut aika huonolaatuiseksi (nahan pinnasta hilseilee uloin kerros pois), eli sohvaongelma on edessä todennäköisesti taas kohta, kun kyllästymme lopullisesti rikkinäiseen sohvaan.

  Mitä hyllyihin tulee, muistelen Kierrätyskeskuksen sivuilla joskus lukeneen, että eivät ota vastaan lastulevyhyllyköitä. Ne varmaankin päätyvät enimmäkseen suoraan sekajätteeseen. Koottavat hyllyt menevät purettuina pieneen tilaan, joten siksikään niitä ei varmaan näy missään lojumassa samaan tapaan kuin sohvia.

 4. Lastulevyhyllyt pitäisi lailla kieltää. Itse asiassa, menköön koko lastulevy samantien, kuka sitä muka tarvitsee mihinkään?

 5. Yksi syy sohvavuoreen on myös verhoilun ja muun entisöinnin todella kallis hinta. Tokihan työstä pitää maksaa mutta kun uuden saa reilusti halvemmalla kuin vahaan uuden kankaan, niin en ihmettele miksi moni valitsee uuden shoppaamisen. Viimeisin tarjous minkä sain nojatuolini verhoilu+jouset oli 2000 euroa. Törkeetä suorastaan.

 6. Jos haluaa entisöidä huonekalujaan, kannattaa kilpailuttaa sähköpostitse useita toiminnanharjoittajia. Eräässä liikkeessä (ei Helsingissä) verhoilu+jouset 50-luvun ns. k-tuoliin maksaa noin 200 euroa. Siihen tulee vielä kankaan hinta päälle. Toisaalla samasta hommasta saa pulittaa reippaasti 2-kertaisenkin hinnan. Hintaerot on jostain käsittämättömästä syystä tähtitieteellistä luokkaa.

 7. Niinpä, uusia sohvia saa vaan kerta kaikkiaan liian halvalla nykyään! Niin halvalla että voi tietoisesti ostaa huonon… Vähän niinkuin ostaisi osamaksulla, eli voi ostaa 10 halpaa sohvaa elämänsä aikana sen sijaan että ostaisi yhden hyvän. Ja luonto kiittää…

  Käytetyn sohvan hankkijalla on nyt varaa valita. Netcycleristakin löytyy kolmisenkymmentä sohvaa, osa ilmaisia, osa vaihtoilmoituksia: http://www.netcycler.fi/browse/cNVU/cQwl/cFbL/cKc3/?type=offer&q=sohva