Kulutusjuhla

Omakotitalossa on puolensa, mutta se voi vaatia paljon työtä ja vaivaa

Aaro Sahari kehottaa miettimään ennen omakotitaloon muuttoa, onko tiettyjä taitoja ja ominaisuuksia hallussa: ”Oletko kätevä käsistäsi? Luonnistuvatko puutyöt, ikkunankorjaus, putkityöt? Vesipohjan eristäminen harrastuksena ja lakisääteinen viemäriremontti Itämeren hyväksi? Neljänneshehtaarin nurmenleikkuu kahdesti viikossa parisuhdeterapiaan, risusavotta kahdesti vuodessa ja lämmityspuuta viisi kuutiota?

Niin, Olen nyt vuodesta 2008 asunut äitini suvun perintömailla, 1850-luvulla rakennetussa maalaistalossa, perifennomaanisen idyllin keskellä ja olen jotakuinkin kurkkua myöten täynnä omakotiasumisen ihanuutta. {- – -} Tämä on väliaikainen ratkaisu, ja kun jotain tällaista käy, sitä muistaa miksi. Tosiasiassa omakotiasumisessa on paljon ihania puolia, mutta on siinä niitä vähemmän mairitteleviakin. Tämä on hyvä muistaa, etenkin kun metsästää sitä oman kodin unelmaa.

Omani on keskellä kaupunkia kerrostalossa.” (Mari Koo, kiitos linkkivinkistä Kaisa K:lle)

2 Comments

  1. Hep kerrostalon puolesta! Melkein 25 vuotta omakotitaloa riitti, toiset 25 mennyt kerrostaloissa. Vertailukohtaa siis on.

  2. No tuota. Meidän teoreetikkopariskunta muutti omaisten kauhuksi maalle vanhaan omakotitaloon. Kaupanpäällisenä tuli hedelmätarha- ennen kuin tiesimme miten ruohonleikkuri toimii. Jos motivaatiota löytyy, asioita voi opetella. Pakko on paras motivaattori ja opettaja, jonka ohjaamana yltää ihmeellisiin suorituksiin. Omakotitalossa on työtä enemmän kuin kerrostalossa, isoja yllättäviä rahanreikiä voi ilmaantua esimerkiksi rikkoutumisten seurauksena, ja uutta joutuu opettelemaan paljon etenkään jos ei ole entuudestaan esimerkiksi tehnyt remontteja. Toisaalta ei ole vapaa-ajanongelmia, liikuntaa saa mukavasti ilman että sitä tarvitsee erikseen harrastaa, kasvimaa puskee lähiruokaa.

    On totta, että omakotiasuminen on myös elämäntapa. Jokainen voi itse valita, näkeekö elämäntapansa rasitteena vaiko onnen lähteenä. On tietysti erehdys muuttaa omakotitaloon ja kuvitella että se on ihan samanlaista kuin kerrostaloelämä, varustettuna vain omalla rauhalla ja lisätilalla. Minulle kerrostalossa asuminen olisi tylsää ja ikävää. Kyllä nurmikonleikkuu aina töllöttimen voittaa!