Olen menossa ensi kesänä naimisiin (kihlasormuksethan esittelin vuodenvaihteessa), ja koko ajan on ollut selvää, että meille tulee siviilivihkiminen. Enhän edes kuulu kirkkoon.

Kihlautumisen jälkeen piti siis selvittää, miten siviilivihkiminen käytännössä voidaan hoitaa. Toivoimme ensisijaisesti vihkijää juhlapaikalle lähelle Joensuuta lauantaina.

Netistä selvisi, että virka-ajan ja -paikan ulkopuolinen vihkiminen on maistraattien oma valinta. Mitään velvoitetta toimintaan ei ole, mutta monet maistraatit suostuvat viikonloppuvihkimiseen. Ilahduin saadessani tietää, että Joensuun maistraatti kuuluu näihin, jotka voivat tulla lauantaina haluamaamme paikkaan. Tosin ei naimisiinmenomme olisi siihen kaatunut, että vihkiminen olisi suoritettu esimerkiksi aiemmin samalla viikolla maistraatissa.

Toiminnasta veloitetaan 200 euroa sekä matkakulut, joka on mielestäni kohtuullinen hinta. Joku jollakin keskustelupalstalla valitti, että on väärin, kun siviilivihkimisestä joutuu tällä tavalla maksamaan, koska kirkossa saa palvelut ilmaiseksi viikonloppunakin.

Minä en valita, sillä kirkollisverollahan nuo palvelut ”maksetaan” välillisesti. Sitä paitsi siviilivihkimisen saisi virka-aikana maistraatissa ilmaiseksi, joten naimisiinmeno ei sikäli ole rahasta kiinni.

Otin Joensuun maistraattiin yhteyttä vuoden alussa ja kysyin, onnistuuko vihkiminen haluttuna päivänä halutussa paikassa. Sain nopeasti ystävällisen vastauksen, että kyllä onnistuu. Yksityiskohtiin, kuten mahdolliseen vihkijän puheeseen, palataan myöhemmin. Itse vihkikaavahan on todella lyhyt, mutta siihen voi sisällyttää lisäosioita.

Suomessa siviilivihkimisen saa avioliittolain mukaan suorittaa

1) laamanni, käräjätuomari ja käräjäviskaali;
2) käräjäoikeuden notaari, joka on käräjäoikeuslain (581/1993) nojalla määrätty toimittamaan vihkimisiä; sekä
3) maistraatin päällikkö, henkikirjoittaja ja maistraatissa toimiva julkinen notaari.

Paljonkohan näitä henkilöitä Suomessa lienee? Moni nimittäin keskustelupalstoilla valittelee, että etenkin suosittuina hääpäivinä on vaikea löytää vihkijää. Avioliittolainsäädäntöä tuskin ihan heti muutetaan, mutta olisiko haitaksi, jos juridinen oikeus liiton vihkimiselle olisi vähän laajemmalla oikeusoppineiden porukalla?

Siviilivihkimiseen liittyvästä häätilaisuudesta saa hyvin lisätietoja esimerkiksi Hyvinkään maistraatin sivuilta.

Häihin liittyviä tekstejä tulee varmasti lisää myöhemmin, kun aihetta nyt paljon pyörittelen.