Talvella saksalaispanimo aloitti kampanjoimaan Yhdysvalloissa teemalla ”Alkoholiton olut toimii urheilijan palautusjuomana” ja sai tempauksellaan paljon huomioita. Alkoholiton olut sisältää mm. hiilihydraatteja, joita urheilun jälkeen tarvitaan, ja tietysti vettä.

Kaikki asiantuntijat eivät ole tosin vakuuttuneita siitä, että alkoholiton olut olisi aidosti erinomaista palautusjuomaa. Mutta kaikki ovat sentään yhtä mieltä siitä, että alkoholiton olut on parempi vaihtoehto kuin alkoholillinen.

Viime kesän loppupuolella kirjoitin arviointini joistakin Suomessa myydyistä alkoholittomista oluista. Tekstin kommenttiosastolta löytyy lisää merkkejä ja makunäkemyksiä.

Nyt Sveitsissä alkoholittomasta (tai vähäalkoholisesta: osa sisältää pienesti alkoholia, maks. 0,5 %) oluesta on tullut lähes päivittäistä juomaa. Siis sekä lenkin jälkeen että ruuan kanssa voi nautiskella hyvällä juomalla. Valikoimat ovat Suomea laajemmat.

Suosikkini tällä hetkellä on nimenomaan tuo palautusjuomana itseään markkinoinut Erdinger. Kuten viime kesän suosikkini, Pauliner Hefe-Weisse, on Erdingerkin nimenomaan vehnäolutta.

Jossain vaiheessa Erdingeriäkin on saanut Suomesta, mutta ainakaan Alkon listoilta netistä en sitä löytänyt. Voi olla, että Suomeen palatessani kovaäänisemmin vongun erilaisia alkoholittomia kauppojen valikoimiin.

Alkoholittomista oluista kirjoitti vähän aikaa sitten myös Project Maman Katja, joka taas suosii alkoholittomia raskautensa vuoksi.

”Siispä tiedoksenne, että ihan paras alkoholiton olut on hollantilainen Bavaria (0%). Juon tätä tavaraa satavarmasti myös napanuoran katkaisun jälkeen, sillä se on erinomaisen tasapainoinen ruokajuoma. Olen siitä outo, että tykkään myös pilsneristä, joten vaihto tähän ei ole massiivinen muutos. Ongelmana on lähinnä se, että tätä tölkkiä ei tietenkään saa juuri omista lähikaupoistani, mutta Prismoista ja Citymarketeista kylläkin.”