Kulutusjuhla

Orjatyö valmistaa elektroniikkamme: mitä sinä olisit valmis maksamaan eettisestä kännykästä?

Ajattelun ammattilainen muistuttaa, ettei vain yksittäisten yritysten syyllistäminen epäeettisestä toiminnasta riitä ratkaisuksi parempien olosuhteiden luomiseksi: ”Tosi asiassa joka ikinen meistä on syyllinen Foxconnin tapahtumiin. Vaikka et omistaisi ainuttakaan elektronista härpäkettä, elät kuitenkin kulttuurissa, jonka koko infrastruktuuri perustuu näille rakenteille. Pakoon pääsee vain tekemällä Linkolat: muuttamalla metsän keskelle ja kaatamalla ja keräämällä oman lounaansa.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö tästä asiasta pitäisi puhua – ja etenkin, etteikö sille pitäisi tehdä jotain. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, ettei meidän kannata haaskata aikaa syyllisten etsimiseen. Ennemminkin meidän kannattaa pysähtyä miettimään, mitä me voisimme tehdä, jotta Foxconnin ja muiden idän tuotantolaitosten olosuhteita saataisiin kohenemaan.

Erityisesti meidän kannattaisi miettiä, olisimmeko sittenkin valmiit maksamaan iPhonestamme tuhatkunta euroa – tai Nokian peruskännykästä pari sataa. 1990-luvun lopussa Apple oli viimeisiä amerikkalaisia elektroniikkavalmistajia, jotka siirsivät tuotantonsa USA:sta itään. Eettiset ja laadulliset standardit eivät kestäneet siinä vaiheessa, kun hintatasollaan itsensä marginaaliin ajanut yritys oli menossa konkurssiin.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Mukaan voisi vielä lastata yhden vaikeamman kysymyksen: Olisimmeko valmiit palaamaan maailmaan jossa kännykän parin sadan euron hintalappu rajaa tuotteet käytännössä pois kolmannen maailman kansalaisten ulottuvilta ja mobiilin leikkikentän vain tulotasoltaan vauraiden länsimaalaisten yksinoikeudeksi..

  2. Olisin valmis maksamaan paremman laatuisesta ja paremmin tehdystä puhelimesta, pitkä tuotteen elinkaari säästää ympäristöä yllättävän paljon. Pelkkä eettisyys ei riitä valintaperusteeksi, jos tuote ei muuten ole hintaluokassaan erinomainen.

  3. Jyri ja Manni, kiitos kommenteista, molemmat näkökulmat ovat tärkeitä.
    Manni, monessa muussakin tuotteessa olisi toivottavaa, että elinkaari saataisiin pitkäksi. Kuten sanoit, se on silloin myös ekologista.