Kulutusjuhla

Kasvissyönti viestii moraalisesta ylemmyydestä

Kasvissyönti viestii tällä hetkellä sellaisia ominaisuuksia, jotka ärsyttävät monia, kirjoittaa Erkki Perälä: ”Kasvissyönnin yllä leijuu moraalisen ylemmyyden sädekehä. Se ärsyttää ihmisiä. Jo pelkkä oman vegetaarisen tai vegaanisen ruokavalion mainitseminen on monelle sekasyöjälle punainen vaate. Kasvisruokavalion viesti on: minä olen terveellisempi, ympäristöystävällisempi ja eettisempi ihminen kuin sinä.

Kasvisruoka on erityisesti nuorten korkeakoulutettujen kaupunkilaisnaisten ruokaa, jos tilastoihin on uskominen. Heidän demografinen vastakohtansa ovat keski-ikäiset, kansakoulun käyneet Esson baarien miehet. Ehkä avain kasvissyönnin suosion kasvattamiseen olisikin viimeksi mainitun kohderyhmän huomioiminen asian edistämisessä. Se tosin edellyttäisi tyystin toisenlaista strategiaa kuin tähän asti on käytetty. [- – -] Jos kasvisruokavalion suosiota halutaan edelleen kasvattaa, ehkä julkisuuteen tarvitaankin sydän- ja verisuonisairauksista kärsiviä rekkamiehiä kertomaan, kuinka he pilasivat terveytensä rasvassa käristetyillä soijasuikaleilla ja suolapitoisuuden raja-arvot reippaasti ylittävillä seitanpihveillä.” (Mari Koo)

6 Comments

 1. Kyllä! Ja ehkä tarvittaisiin enemmän myös sellaista meininkiä, ettei ole pakko tehdä puritaanisia linjavetoja voidaakseen kuitenkin suosia kasvispainotteisuutta: http://pahakollektiivi.wordpress.com/2010/12/10/kasviskaikkiruokaisuus/

 2. Ihmetyttää ihan hitosti muuten monien kasvissyönnin ”vastustajien” kommentit kasvissyönnin mahdottomuudesta karppaajalle tai bodaajalle. Ainakin lakto-ovo-vege ruokavaliolla saa ihan varmasti proteiinit täyteen, ja vieläpä terveellisemmässä ja paremmin imeytyvässä muodossa kuin lihaa syömällä.

 3. Juuri tuota kasvissyönnin ympärillä leijuvaa omahyväisyyttä olen itsekin kritisoinut. Ihminen ei ole moraalisesti kiitettävä jos hän syö esimerkillisesti mutta ylemmyydentuntoisella ja omahyväisellä asenteellaan tappaa kahdenkin ihmisen kiinnostuksen. Filosofiksi ilmaistuna, jotta hyvät teot olisivat todella hyviä, niiden pitää nousta hyvistä motiiveista. Jos motiivien joukossa on halu näyttää muita paremmalta tai esitellä omaa erinomaisuutta, teoista voi olla ainakin suuremmassa mittakaavassa enemmän haittaa kuin hyötyä. Ajatus, että jokin yksittäinen elämäntapavalinta olisi merkki ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvyydestä on aina suosittu, mutta mahdottomuus.
  Täytyy myös muistaa, etteivät ruoka-asiatkaan ole mustavalkoisia vaan erilaisten ihmisten elämissä eettisyyttä voi toteuttaa eri tavoilla. Lihansyönti esitetään usein kurinalaisuuden puutteena. Mutta ei itsensä kiusaamisesta saa irtopisteitä! En itse usko että täällä tarvitaan vielä lisää välineitä itsensä piiskaamiseen, vielä lisää syyllisyyttä, vaan päinvastoin eettisestä toiminnasta pitäisi tehdä niin helppoa ja houkuttelevaa että se sopisi myös tavallisille, heikoille ja vähän vähemmän kurinalaisille kansalaisille.

 4. Mua ärsyttää se, että aina jos valitsee kasvisruoan niin kysytään oletko kasvissyöjä – aivan kuin sekasyöjä ei voisi koskaan valita lihatonta ateriaa!

  Toinen ärsyttävä asia on, että kun sitten ilmoittaa olevansa kasvissyöjä, pitäisi alkaa selittää miksi ei syö lihaa ja usein odotetaan niitä yleviä eettisiä pohdintoja. Vastaus, että en juurikaan pidä lihan mausta vaan syön mieluiten kasvisruokaa enkä koe menettäväni mitään, ei kaikille tunnu kelpaavan. 😉

  Ja sitten ne reaktiot, kun kertoo toisinaan syövän kalaa maun vuoksi, Toiset huokaisee, että on sulla onneks vähän järkeä ja toiset ihmettelee miten voin tehdä niin… Toisin sanoen pääasiallinen kasvissyönti (ainakin minun tapauksessa) tuntuu olevan ongelma monille, mutta ei onneksi minulle!

 5. Vähän samaa asennetta koen karppaajana. Olen hullu, tyhmä, sairas, tapatan itseni, teen itsestäni numeron, vien ihmisiltä työpaikat, tuhoan maapallon ja kaikkea siitä väliltä. Auta armias jos joskus pistän suuhuni vaikka karkin tai leivän, eihän ruokavaliosta saa ikinä livetä milliäkään tai olet huono ja naurettava ”dietteinesi”.

  Kaippa se nyppii sitä eineksen purijaa kun joku muu jaksaa miettiä niinkin arkista asiaa kun syöminen. Ehkä he kokevat alemmuutta kun jollakin on aikaa puuttua ruokavalionsa ja syödä jotain muuta kun valmisruokia. Toisaalta mediakin ruokkii mielellään näitä ääri-ilmiöesimerkkejä, en kyllä oikein ymmärrä mitä he sillä hakevat, myyvät kai itseään?

 6. Tavallaan se on totta, mutta ei sitä kukaan fiksu ääneen sano. Jos joku kommentoi kasvissyöntiä negatiivisesti, niin täytyypä tokaista lihansyöjälle, että en mä nyt sun mieliksesi lihaa ota. Ikävää jos tuli paha mieli.

  Kasvissyönnistä tulisi tehdä mahdollisimman helppoa. Kaupoissa tulisi olla enemmän täysin vegaanisia tuotteita. Jonkun verran on saatavilla valmiita kasvispyöryköitä ja -nakkeja, mutta niissäkin on munaa. Valmisruokia voisi olla tarjolla, nimittäin tosi moni valitsee ruuan sen helppouden tähden.