Selailin jonakin päivänä lounasravintolassa Veronmaksajain keskusliiton Taloustaito-lehteä. Itse liittoa en juuri arvosta (liitto tuntuu tavoittelevan ennen kaikkea alhaista verotusta, ja se ei mielestäni yhteiskunnassa ole se, jota haluan kannattaa), mutta lehdessä on välillä hyviä juttuja.

Silmiin sattui otsikko ”Ehdottomasti avioehto!”. En pidä avioehtoa välttämättömänä, mutta sen sijaan pidän tärkeänä sitä, että parisuhteessa mietitään ja jutellaan taloudellisesta tilanteesta myös tulevaisuutta ajatellen. Tämä pätee niin avo- kuin avioliittoihin ja rekisteröityihin parisuhteisiin. Sen pohjalta voi arvioida, onko jonkinlainen avioehto tarpeellinen.

Omassa elämässäni eniten taloudelliseen ja juridiseen tilanteeseeni viime vuosina vaikuttanut teko oli avioituminen. Nyt puolisoni on lähiomaiseni, jota kohtaan minulla on myös tiettyjä taloudellisia oikeuksia ja velvollisuuksia.

Samalla elämääni tuli ihminen, joka voi myös saada omaisuuttani haltuuni. Liittomme päättyy ennen pitkää: jos emme eroa, niin ainakin kuolemme. Se vaikuttaa siihen, mitä omaisuuksillemme tapahtuu.

Koska olimme avioituessamme jo yli kolmikymppisiä, niin täysin rahattomia emme olleet. Emme ole tunteneet kovinkaan pitkään, joten oli luontevaa tehdä avioehto, joka sulkee oikeuden toisen ennen avioliittoa hankkimaan omaisuuteen. Lisäksi rajasimme myös lahjat ja perinnöt pois avio-oikeudesta. Minulle tämä oli erityisen tärkeää, sillä mahdollisesti tulen aikoinaan perimään maita ja mammonaakin.

Kirjoitimme avioehdon itse. Sen tarkisti ystävämme tällaisiin lainsäädännöllisiin seikkoihin perehtynyt isä.

Kiikutimme avioehdon rekisteröitäväksi maistraattiin pari kuukautta avioitumisemme jälkeen. Rekisteröinti maksoi 48 euroa.

Vinkkejä yksinkertaisimpiin avioehtoihin löytää netistä
. Esimerkiksi tässä asiakirjamalleja käsittelevässä teoksessa (PDF) on avioehdon pohjia ja mainintoja vaihtoehtoisista malleista.

Eli siis avioehtoa ei ole pakko teettää esimerkiksi asianajajalle. Se tosin varmistaa, että avioehto on tehty oikein. Maistraatilla ei ole mitään velvollisuutta tarkistaa muotoseikkoja (ja niiden muotoseikkojen vuoksi avioehto voi osoittautua mitättömäksi). Jos siis itse avioehtonsa tekee, niin kannattaa selvittää avioehdon rakenne kunnolla.

Avioehdon voi tarvittaessa muuttaa tai mitätöidä. Mahdollinen perheen kasvu ja muut elämänmuutokset voivat vaikuttaa niin, että koko avioehto tuntuu tarpeettomalta.