Kulutusjuhla

Tuotesisältökikkailua yhdysvaltalaiseen tapaan: Tic Tac, sokeri ja annoskoko

Markus kirjoittaa yhdysvaltalaisista elintarvikkeiden tuotesisällöistä: ”Tämä temppu onnistuu siten, että USA:ssa tuotteen voidaan sanoa sisältävän 0 % jotakin, jos sitä on yhdessä annoksessa alle 0,5 grammaa. Valitsemalla annoskoon sopivasti yritys voikin saada tuoteselosteen näyttämään mitä vain. [- – -] Kaikkein räikein näkemäni tapaus ovat tähän mennessä olleet USA:sta ostamani Tic Tac -karamellit. Kuten oheisesta netistä löytämästäni kuvasta näkyy, tuoteselosteen mukaan Tic Tac -karamelleissa on 0 g sokeria, joka on 0 % suositellusta päiväannoksesta. Oikeasti Tic Tac -karamelleissa on hiilihydraatteja (joista suurin osa sokeria) 97,5 %.

Miten ihmeessä 97,5 prosentista sitten päästään 0 prosenttiin? No, tietenkin annoskokoa pienentämällä. Kuten oheisesta kuvasta näkyy, Tic Tacin annoskoko on 0,49 grammaa eli yksi Tic Tac -karkki. Koska 97,5 prosenttia 0,49 grammasta on alle 0,5 grammaa, voidaan Tic Taceissa väittää olevan sokeria 0 grammaa eli 0 % päiväannoksesta!” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Jos ei väkisin halua ymmärtää väärin, niin tuossa paketissa sanotaan mielestäni, että yhdessä karkissa on alle 0,5 grammaa hiilihydraattia. Hassultahan se näyttää noin prosenteiksi muunnettuna, kun tarkasteltavaksi otetaan vain yksi karkki, mutta ainesosaluettelossa on kuitenkin mainittu ensimmäisenä, siis pääraaka-aineena, sokeri.