Kulutusjuhla

”Pääkaupungissa rahaa kuluu huomattavasti nopeammin”

Helsinki on kallis kaupunki asumiseen, kirjoittaa Jukka Vuorio: ”Mutta ei Jyväskylän ja Helsingin välillä eroja ole pelkästään ajan määreissä, vaan myös eurojen arvossa.
Silloin siellä maaseudulla eläessäni asuin kolmessa eri kerrostaloasunnossa ja kerran omakotitalokommuunissa. Halpaa oli. Halvalla sai asua.
Nyt asun Helsingin Kalliossa ja kallista on. Kalliilla saa asua. Tai ei ole mitenkään erityisen kallista verrattuna muihin samanlaisiin asuntoihin samalla alueella, mutta muun Suomen hintatasoon verrattuna on kyllä oikein kallista. 963 euroa kuukaudessa hei. Ei paljon naurata hei. Kalliosta sillä saa 48 neliön kaksion. En nyt ole tarkistanut mitä sillä Jyväskylästä tai jostain muualta maaseudulta saisi, mutta veikkaa että enemmän huoneita ja neliöitä.
Että jos meillä täällä pääkaupungissa aika kuluu hitaammin niin raha kyllä kuluu huomattavasti nopeammin.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. yllättävä ilmiö, että pääkaupungissa/suurkaupungissa on kalliimpi asua? tämän voisi ilmiantaa myös tukholmalaisille, new yorkilaisille jne. että vuokrat on peräti kalliimpia. samalla rahalla saisi 20-50% enempi neliöitä muualta. ja sitten asuisi maaseudun tai pikkukaupungin ihanuudessa, jopa. pitäisi ehkä olla joku verovähennyshyvitys niille kaikille Helsinkiin tuleville.

  2. Tai Berliiniläisille. Siellä tuolla rahalla saisi varmaan 80 neliötä.

  3. Niin, jäi siis pointti tuosta edellisestä kommentista. Eli se, että Helsingin asumisen kalleus otetaan jotenkin hassusti olemassa olevana faktana, jolle kukaan ei mahda mitään. Tietyt tahot tienaavat Helsingin ja Suomen asumisjärjestelyillä sievoisia summia.
    Jos asuminen taas haluttaisiin järjestää järkevästi, niin mallia voitaisiin ottaa vaikkapa Wienistä, jossa asutaan mukavasti, halvalla ja vuokralla.