Toimittaja Päivi Mäki-Petäjä pohtii tomaatteja: ”Tulokset kertovat, että jos kasvihuone käyttää kotimaisia uusiutuvia energianlähteitä, ilmastovaikutukset saadaan samalle tasolle kuin espanjalaisen tuontitomaatin. Ja koska laskelmissa eivät ole mukana espanjan tomaatin Suomeen kuljettamisesta koituvat ilmastovaikutukset, Suomi-tomaatti jopa voittaa espanjalaisen.
Jos kasvihuoneviljelijä käyttää öljyä energianlähteenä, ilmastovaikutukset moninkertaistuvat ja espanjalainen vaihtoehto onkin ilmaston kannalta parempi valinta.
Mutta hetkinen: mistäs minä voin tietää, millaista energianlähdettä viljelijä on käyttänyt? Pitääkö ruveta kaupasta soittelemaan tuottajalle?
[- – -] Mitä merkitsee se, että Espanjassa käytetään enemmän torjunta-aineita kuin Suomen kasvihuoneissa? Miten kurjasti Espanjan tomaattiviljelmillä kohdellaan afrikkalaisia siirtotyöläisiä? Kärsitäänkö Espanjan tomaatinviljelyalueilla vesipulasta? Haluanko suosia kotimaisia tomaatteja, koska ympäristöasiat on meillä hoidettu paremmin?
Muuhun kulutukseen verrattuna kotimaisten vihannesten osuus suomalaisen ilmastovaikutuksista on mitätön, puolen prosentin luokkaa — voin siis syödä kotimaisia kasvihuonetomaatteja ja -kurkkuja ilman, että ilmastokuormani nousee juuri lainkaan. Kannattaa ehkä sittenkin keskittyä naudanlihan ja juuston syönnin vähentämiseen, jos haluan olla ilmastohyvis.
Ai niin — hinta meinasi unohtua. Miten suuri merkitys tomaatin hinnalla on ostopäätökseeni?” (Mari Koo)