Pari viikkoa sitten vaippapaketista paljastui kaksi vaippaa, joista molemmista puuttui pienet palaset. (Siis vaipan etu- ja yläosassa olevat pienet ”läpät”, jotka tulevat ikään kuin vauvan olemattoman vyötärön ympärille).

Olin käymässä Pohjois-Karjalassa, ja Naty-vaippapaketin olin ostanut sinne jo jouluna. Vaippojen virhe ei ollut suuri, mutta koska koen, että virheistä saa ja pitääkin valittaa, niin etsin valmistajan nettisivut.

Nettisivut olivat näennäisesti myös suomeksi. Tällä tarkoitan sitä, että teksti näytti lähinnä automaattikäännökseltä (”Jos et ole tyytyväinen tietoja, voit valita yhteyttä suoraan lisätietoja myös tehnyt järjestelmän alla”), eikä kaikkia osioita oltu käännetty lainkaan.

Jos siis en osaisi englantia, niin palautteen jättäminen olisi tyssännyt siihen, ettei palautelomaketta ollut lainkaan suomeksi. Tällöin tietysti olisin voinut mennä vaippojen kanssa kauppaan, josta ne ostin, mutta sehän olisi paljon vaivalloisempaa.

Täyttelin vaaditut tiedot, kuten ostopaikan, ostoajankohdan ja vaippapaketin sarjanumeron, ja klikkasin viestin menemään. Sain englanninkielisen automaattivastauksen sähköpostiin samantien.

Seuraavana päivänä saapui englanninkielinen viesti, jossa pahoiteltiin suuresti ja luvattiin lähettää hyvitys.

Tästä parin päivän päästä kotiin oli saapunut 10 euron lahjakortti S-ryhmän liikkeisiin. Vaipat olin ilmoittanut ostaneeni S-marketista.

Eli siis hyvin kävi. Hyvitys on mielestäni hyvä, koska kyseisellä summalla ostaa lähemmäs 50 vaippaa, ja korvaahan se hieman aikaa, jonka valituksen tekoon käytin.

Plussaa tietysti olisi, jos Ruotsissa perustetun vaippafirman sivut ja palautekanavat toimisivat hyvin myös suomeksi.

– – –

Jos jotakuta kiinnostaa vaipat ja ekologisuus -näkökulma, niin kerrottakoon, että käytämme sekä kertakäyttö- että kestovaippoja.

Nämä Naty-merkin vaipat väittävät olevansa ekologisempia kuin jotkut toiset, mutta epäilen markkinoinnin olevan ainakin osittain liioittelevaa. En tosin ole aiheeseen tarkemmin perehtynyt. Mutta ainakaan samanlaista kemikaalilöyhkää Natyissa ei tulvahda kuin joissakin toisissa vaipoissa.

Kertakäyttövaippojen ekologisuuden vertailu on silti hankalaa: mielikuvien perusteella luulisin, että kotimaiset Muumi-vaipat on vähintään yhtä ekologiset. Mutta korostan, etten ole aiheeseen perehtynyt, ja kyseessä ovat lähinnä mielikuvani.