Kulutusjuhla

”Kotiäitinä pääsee nauttimaan hyvinvointivaltion hedelmistä”

Lupiini kirjoittaa, ettei haluaisi osallistua esimerkiksi ”Kotihoidontuki paremmaksi, kotiäideille lisää massia”-mielenosoitukseen:

”Viiteryhmänä lisää rahaa vaativat kotiäidit kuulostavat rehellisesti sanottuna puistattavalta. En muutenkaan ole kiinnostunut osottamaan mieltäni napakohtaisista asioistani (koska en esim kuulu seksuaalivähemmistöön, silloin asia olisi eri), Suomessa kotiäideillä on asiat vähän helvetin hyvin noin globaalissa mittakaavassa. Täällä on turvalliset synnytykset, turvattu raskaus- ja pikkulapsiaika ja pitkät pitkät äitiyslomat ja vanhempainvapaat. Joskus tekisi mieli kirjoittaa Hesarin yleisönosastoon otsikolla ”onnellinen veronmaksaja” ja hehkuttaa sitä, miten upealla tavalla juuri kotiäitinä pääsee nauttimaan hyvinvointivaltion hedelmistä. Hienoista leikkipuistoista, museosta, joukkoliikenteestä, neuvolajärjestelmästä. Ilmaiseksi! ”

Olen niin samaa mieltä! Suomessa lapsiperheille on tukea, turvaa ja viihdykettä tarjolla runsaasti.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen kaverini kuunteli ihastuksissaan, kun kerroin lapsilisistä ja vanhempainrahoista. Tai sitä, ettei täällä tarvitse olla turvana sairausvakuutusta raskautta ja synnytystä ajatellen.

Meidän perheemme on saanut raskauden alkuajoista nauttia todella mukavasta neuvolantädistä. Synnytys sujui hienosti osaavissa käsissä. Lapsen syntymästä lähtien tilille on ropsahtanut noin satanen lapsilisää kuussa. Lisäksi saan kohtuullisen hyvää vanhempainrahaa, ja mieskin sai rahaa siitä, kun oli muutamat päivät kotona lapsen syntymän jälkeen.

Kun tämä vanhempainrahakausi omalla kohdallani kohta päättyy, jään vielä hetkeksi hoitovapaalle. Ja siihenkin tulee satasia.

Sitten suuntaan töihin. Mies jää vuorostaan hoitovapaalle.

Näiden tukimuotojen lisäksi olemme hyödyntäneet mm. kirjaston ilmaista Runokylpylää ja perhetalon vauvalaulutuokioita.

Kiitos vaan, hyvinvointiyhteiskunta ja lapsiperheiden edut!

6 Comments

 1. Moni vain tuntuu ajattelevan äitiyden olevan työ, josta pitäisi maksaa kohtuullinen palkka.

  • Niin, jostain syystä tällainen ajattelu on päässyt syntymään joidenkin päähän. Samalla tavallahan myös jotkut opiskelijat tuntuvat ajattelevan. Mutta eiköhän monet ole tyytyväisiä nykytukitilanteeseen: yhteiskunnan palveluille ei vain aina osata antaa arvoa. SUomessa on kuitenkin myös mm. edullinen päivähoitojärjestelmä, jollaista ei Euroopastakaan kaikkialta löydy.

 2. Minusta tuossa kotihoidontuessa on kyse vaihtoehdosta päivähoidolle. Päivähoidossa 1500-2000 euron palvelun saa reilulla 200 eurolla. Eikö olisi kohtuullista joko maksaa (verollista) kotihoidontukea reilusti nykyistä enemmän tai sitten nostaa päivähoitomaksuja vastaamaan paremmin kustannuksia?

 3. Tuki voisi olla saman kun päivähoitomaksu, sen 200e (tuloluokasta riippuen). Päivähoidon todellinen hinta sisältää kuitenkin vuokra-, ylläpitokuluja, ruuan, tarvikemenot sekä koulutettujen hoitajien palkat. Tietysti jos äiti on ammattilainen ja toteuttaa lapsen hoitopäivän aikana kaiken sen mitä me hoitajat päiväkodissa, voisi hän ehkä saada himpun enemmän tukea. 😛

 4. Uskaltaakohan päivähoitokeskusteluun edes ottaa osaa? 🙂
  Nooh, mielestäni on yhteiskunnalle hyväksi, jos päivähoito kodin ulkopuolella on edullista, eikä kotihoidosta makseta mitään suurta korvausta. Kodin ulkopuolella tapahtuva hoito on varmasti Suomessa ihan laadukasta, ja sen ansiosta molemmat vanhemmat voivat halutessaan mennä ansiotöihin (tai siis jos sekä saavat ja haluavat töitä). Sitä kautta taas tulee veroeurojakin. Se, että esim. vanhempainvapaa on Suomessa niinkin pitkä kuin se on, on jo iso etu. Kotihoidontuki on siihen päälle hienoa plussaa.

  Anne muuten kirjoittaa blogissaan USA:n meiningistä: ”Täällä lapsen saaneet naiset joko lopettavat työt (= menettävät työpaikkansa) ja hoitavat lapsensa kotona tai sitten menevät takaisin töihin hyvin pian lapsen syntymän jälkeen (käsittääkseni lapsen ollessa noin 2-16 viikkoa vanha, riippuen työnantajasta) ja maksavat lapsenhoidosta noin 1500 euroa per kuukausi. Isät eivät hoida lapsiaan kotona. Suomalainen lapsiperhe on hyvin monella tavalla “kultalusikka suussa”.

 5. Kyllä isänäkin voi lapsia hoitaa. Koko päivähoidon kustannukset on tietenkin veronmaksajien maksettava. Täytyy sanoa, että meillä lapset ovat saaneet kotona paljon paremman ja rauhallisemman hoidon kuin ollessaan päiväkodissa. Ja töissäkin voi olla. Kotihoidontuelle ehtonahan on ettei lasta hoideta päiväkodissa tms.

  Vanhemman ollessa hoitovapaalla, on työssä usein sijainen, joka niitä veroeuroja tienaa. Ja harva pienen lapsen vanhempi maksaa 1500-2000/kk kunnallisveroa…