Kulutusjuhla

Puolikas tiskiainetabletti riittäisi puhdistamaan astiat

Astianpesukoneeseen riittäisi puolikas tiskiainetabletti, kertoo ruotsalainen Plus-ohjelma. Ohjelmassa on testailtu astioiden pesemistä niin kokonaisella kuin puolikkaalla tabletilla, eikä pesutuloksessa ole havaittu eroa.

Saman ovat monet kuluttajat huomanneet oman kokemuksen kautta. Esimerkiksi Edullista elämää -blogin Tanja kirjoittaa:

”Ostan yleensä tiskiainetabletteja sen ison pakkauksen, jossa on 70 tablettia eli riittää 70 pesuun ja halvimmillaan yhdelle tabletille/pesulle jää hintaa 11 senttiä. Tabletit ovat kuitenkin niin isoja, että otan suojakelmun pois ja puolitan ne aina. Puolikkaalla tabletilla saan täysin puhtaat astiat, jopa kattilat ja pannutkin ja hintaa jää 5,5 senttiä/pesu.”

Ruotsalaisjutussa ihmetellään, miksi meille myydään niin isoja tabletteja, vaikka vähempikin kemikaaliannos riittäisi.

Valmistaja vastaa, että he ovat huomanneet saman: nykykoneet ja pehmeä vesi pesevät pienemmällä ainemäärällä. Ruotisissa pienempi tabletti on tulossa kauppoihin syksyllä.

Pitäisi siis varmaan pistää postia konetiskiaineiden valmistajille ja vaatia pienempiä tabletteja. Onhan pyykinpesuaineissakin eri annostelumäärät koneen koon ja veden kovuuden mukaan. Luulisi siis, että myös tiskiainetableteissa olisi helppoa tarvittaessa ohjeistaa tuplaamaan pesuainemäärä.

Mutta koon muutossa odotellessa kannattaa siis kokeilla puolittamista.

Tiskiainetabletista riittäisi puolet

4 Comments

  1. Mikä vika on ihan tavallisessa jauheessa? Mielestäni sen annosteleminen pienellä mittalusikalla ei vie montaa sekunttia enempää aikaa kuin tabletin käyttäminen.

    • Ei todellakaan ole mitään vikaa! Monet aineet kuitenkin ovat tabletteina, ja niitä on myös markkinoitu ajatuksella ”Näin varmistat myös aineen oikean määrän”. Ainakin aiemmin käsittääkseni ongelmana on ollut ennen kaikkea se, että pesuaineita laitetaan ikään kuin varmuuden vuoksi liikaa.

      Tabletit ovat mielestäni vaivottomampi tapa, esimerkiksi siksi, että pesujauheet eivät vahingossakaan leviä lattialle (vauvan äitinä olen aina huolissani pesuaineiden joutumisesta lapsen suuhun). Mutta ehdottomasti jauheen tai nesteen avulla voi helpommin vaikuttaa määriin.

  2. Erkki Perämerkki

    Puolikas tabletti riittää astioiden puhdistamiseen, mutta myös tiskikoneen pitäisi puhdistua samalla pesukerralla siitä rasvasta ja muusta ruoasta joka sen läpi kulkee. Jos pesee säännöllisesti astiansa liian pienillä pesuainemäärillä, on hyvin todennäköistä että tiskikoneen putket ja letkut tukkiutuvat kuonasta.