Kulutusjuhla

”Suomessa pienessäkin marketissa on älytön valikoima karkkeja”

Luminosa kommentoi suomalaisten karkkisuhdetta: ”Missään muussa maassa en ole nähnyt niin valtavia karkkihyllyjä kuin Suomessa on isoissa marketeissa. Pienissäkin marketeissa on karkkeja ihan älytön valikoima. En tainnut koko Italian vuoteni aikana kuulla kenenkään kertaakaan sanovan, että haluaisi ostaa karkkia. Ruuat ja leivonnaiset olivat enemmänkin se juttu, josta puhuttiin.

Suomessa taas kuulee useinkin, että ihmisten tekee mieli juuri karkkia. Mikä tahansa makea ei riitä, vaan sen on oltava karkkia. Lapsilla on karkkipäivä, ja on hyvin yleistä, että ihminen on karkkilakossa. Ihmisiä myös jonkin verran arvostellaan karkkimaun perusteella. Se on hämmentävää. Miten suomalaisten yhdeksi nautintoelintarvikkeeksi on muodostunut juuri eri väreillä, mauilla ja muodoilla muokattu sokeri?” (Mari Koo, kiitos linkistä Kaisa K!)

3 Comments

  1. jännää tuossa on ehkä juuri se että karkit tehdään tehtaassa (keinotekoisuus), vaikka ei etelän leivoksetkaan ole aina mummon kasaamia… mutta epätervellisyysaspektista en näe ehkä eroa, sokerilientä tihkuvat baklavat ja muut kansallisherkut erinäisissä maissa eivät ihan houkuttele vaikka olisivatkin ”aitoja luonnonmateriaaleja”. voisiko tuo teollisen karkin suosio liittyä esim. suomen teollistumisen tukiaisiin valtiolta jollain x-luvulla, sijaintiin (tiettyjen pulla-aineiden vaikea saatavuus) tms…

    • Niin, makeisten ja leivosten terveyseroa on vaikea määritellä. Ehkä moni ajattelee, että esimerkiksi pullassa on sentään muutakin kuin sokeria ja väriaineita, siis viljatuotteita jne, jolloin leipomukset voisi mieltää enemmän ravinnontarpeita tyydyttäviksi kuin makeiset.

      Minusta baklava on tosi hyvää, mutta eihän sitä voi syödä kuin pienen palasen, koska on niin makeaa: sikäli siis ehkä parempi ratkaisu kuin mussutella kokonainen karkkipussi 🙂

  2. Mari looks like the seats in section D have a partial obstructed view. Doesn’t seem that much of the stage however is out of view. F3 is an entire section back however I could not find row 44. Typo? Hope this photo of the view from section D helps you make your decsion.