Nyt vietetään pyöräilyviikkoa ja tänään Pyörällä töihin -päivää. Itsehän olen nyt kotiäitinä, joten en fillaroinut aamulla mihinkään.

Sen sijaan pientä kateutta tuntien ihailin esimerkiksi Manen blogia, johon hän oli kuvannut mm. aamun tunnelmia Helsingin polkupyöräilijöiden kahveilta.

Aikoinaan fillaroin töihin Helsingin Kalliosta Espoon Leppävaaran maaliskuusta marraskuulle. Säästin siinä rahaa, sillä seutulippuhan ei ole halpa. Samalla sain reilun tunnin pyöräilyn päivittäin, joten liikuntaa kertyi mukavasti. Julkisilla työmatkaan kului lähes yhtä pitkä aika, ja pyöräilystä tuli niin paljon parempi olo.

Mutta sen olen oppinut, että pyöräilyvarusteisiin ja pyörän huoltoon kannattaa hieman panostaa. Olen käyttänyt pyörääni säännöllisesti perushuolloissa, pitänyt renkaat täysinä (jalkapumppu on ehdoton!) ja hankkinut mm. pistosuojatut renkaat.

Tänä keväänä vein kahdeksan vuotta vanhan kulkuneuvoni täyshuoltoon.
Helkamassani oli moni kohta tarkistuksen ja korjauksen tarpeessa. Mainio pyörähuolto teki arvion huoltotarpeista ja sen kustannuksista: 260 euroa. Ei mikään pikkusumma, mutta sen ansiosta paljon poljetulle pyörälleni luvattiin viitisen vuotta hyviä ajeluita.

Ja kun kustannukset suhteuttaa siihen, miten paljon autosta joutuisi maksamaan, niin pyörän ylläpito on hyvin edullista.

Moni ajelee kitisevällä, rämisevällä pyörällä, jossa on vielä kumitkin turhan tyhjät. Silloin pyöräilynautinnosta jää osa pois.

Pyörähuollosta kannattaa aina kysyä, mitä huolto itse asiassa sisältää. Ei ole mielekästä verrata esimerkiksi keväthuoltoja, jos ei ole mitään käsitystä siitä, mitä rahalla saa.

Tietysti pyörää voi opetella huoltamaan myös itse. Minä olen siihen liian laiska. Pyörän kumit voisin ehkä hätätapauksessa vaihtaa, mutta mieluiten teetän senkin osaavammilla.

Vielä loppuun onnittelut Vuoden pyöräilijälle eli mainiota Tavarafillaria ylläpitävälle Teppo Moisiolle! Tavarafillarin teksteistä olen minäkin saanut paljon tietoa ja vinkkejä.

Ja pyöräily todellakin on liikennettä, ei liikuntaa, kuten Teppo aina muistuttaa.

hääkuvanfillarit

Vanhat polkupyörät pääsivät myös hääkuviimme pari vuotta sitten.