Kulutusjuhla

Lapsen pyöräilykypärässä tärkeintä on oikea koko, mutta ulkonäölläkin on merkitystä

Saksan reissulta ostin lapsellemme ensimmäisen pyöräilykypärän.
Kypärä oli suhteellisen hintava (49 euroa), mutta sitä rahoitettiin lapsen isovanhemmilta tulleilla varoilla.

Emmekä jaksaneet kierrellä kauppoja, niin ostimme kypärän siitä ainoasta pyöräilyliikkeestä, jonka sisällä kävimme.

Pienokaisen kypärässä on tietysti tärkeintä sen turvallisuus: kypärän oikea koko (XS, 44 – 50 cm) ja hyvät säätömahdollisuudet.

Liian usein näkee lapsia, joiden kypärät keikkuvat ja heiluvat päässä: joko kypärä on yksinkertaisesti liian iso tai sitä ei ole kiristetty kunnolla. Kummassakin tapauksessa kypärän tehtävä pään suojaajana ei toteudu niin kuin pitäisi.

Epäilen myös, että tällainen kypärä tuntuu lapsesta ikävältä. Eihän omassakaan päässään haluaisi pitää suhteellisen painavaa esinettä, joka heilahtelee miten sattuu.

Myös kypärän painoon kiinnitin huomiota: ennemmin 300 grammaa kuin lähemmäs 500 grammaa.

Lisäksi valinnassa painoi kypärän ulkonäkö. Ei tuo ostettu ollut täysin sellainen, kuin olisin toivonut, mutta sentään riittävän hillitty.

Myös lipallisuus on plussa. Se auttaa hieman niin auringossa kuin sateessa.

Ensimmäiset fillarilenkit nyt kymmenen kuukautta vanhan lapsen kanssa on tehty, ja hyvin hän on istuimessaan viihtynyt. Istuinvalinnasta kirjoittelen lähiaikoina lisää.

kypärä

7 Comments

 1. Mari, hyvä kun otin kypäräasian esille.
  Sekä lapsilla että aikuisilla kypärän pitää tosiaan olla oikean kokoinen, ei iso eikä toisaalta liian pieni. Päässä pyörivien kypärien lisäksi näkee aika paljon päälaella kököttäviä muutaman vuoden liian pieniä kypäriä. Oikean koon lisäksi kypärä pitää laittaa päähän oikein, ei takaraivolle niin että otsatukka näkyy. Liikenneturvan sivulla on hyvä
  animaatio aiheesta.
  Kypärä kannattaa myös uusia silloin tällöin sillä aurinko ja aika haurastuttaa kypärää, paljon ajaville suositellaan muistaakseni 3 vuoden vaihtoväliä mikä kuulostaa Suomen oloissa aika lyhyeltä. Kunhan ei kuitenkaan käytä samaa pottaa 15 vuotta.
  Niin, ja käytettynä kypärää ei kannata ostaa jos ei varmasti tiedä, että sen kanssa ei ole kaaduttu.
  Jokohan tässä tuli paasattua riittävästi, Suomessa kun pyöräily on vain yksi tapa halkaista päänsä…
  Turvallisia ja mukavia kilometrejä. Hieno muuten tuo heppakypärä ;).

  • Piti vielä pohtia tuota auringon haurastuttavaa vaikutusta. Päällysmuovi varmaan haurastuu, mutta vaikuttaako se sitten oikeasti kypärän turvallisuuteen?

 2. Heli, hyvä lisäyksiä: kypärät takaraivolla ovat harmittava näky. Lapsellemme on myös seuraava kypärä hankittuna, sillä läheinen pyöräliike tyhjensi kypärävarastoaan suurella alennuksella. Varmaan aika pian tuo heppakypärä menee pieneksi, joten voidaan sitten heti tarvittaessa vaihtaa uuteen.

 3. Ei myöskään kannata heitellä kypärää. Taannoin näin kun äiti heitti lapselleen kypärän 4. kerroksesta nurmikolle. Eipä taida enää paljon suojata.

  Paljon ajavilla kypärä menee kyllä aika huonoon kuntoon 3 vuodessa. Siinähän tulee kilometrejä jo 15000 tai yli ja käyttöaikaakin jotain 750 tuntia ainakin. Jos maksaa kypärästä 50 euroa ja käyttää sitä 750 tuntia, niin tuntihinnaksi tulee 6,7 senttiä ja kilometrihinnaksi 0.3 senttiä. Eipä ole kallista. tai jos on, niin sitten on itsellä halvat aivot.

  • Huh, neljännestä kerroksesta tiputtaminen on jo aika hurjaa! Kyllähän kypärät vahingossa kopsahtelevat esimerkiksi lattiaan, mutta niiden heittely ei todellakaan ole kovin fiksua.

   Minulla on kaksi kypärää, ja se enemmän käytetty on jo kahdeksan vuotta vanha. Silmillä heikkenemisen näkee erityisesti pehmusteista. Olisi jo varmaan aika ostaa uusi muutenkin.

 4. Lapsilla kypärä menee mielestäni parissa vuodessa vaihtokuntoon. Vaikka kypärän hellästä käsittelystä kuinka puhutaan, eihän se aina toteudu. Lisäksi olen uusinut kypärän kerran lapsen kaaduttua asvalttiin. Sukulaiset ihmettelivät että miten heitän hyvän kypärän roskiin. Mielestäni tästä ei kovin paljon pidetä haloota, että kypärä on kertakäyttötuote, vaikkei näkyviä vaurioita saisikaan. Kyllä tähän kypärähärdelliin kahden saati useamman lapsen kanssa saa rahaa kulumaan, keskimäärin ehkä 1 uusi kypärä/vuosi, joko kulumisen tai kaatumisen takia.

  • Lasten kanssa meininki on varmasti juuri tuollaista, ettei kypärän hellä käsittely oikeasti onnistu. Ja niitä kaatumisiakin sattuu. Kypäriä ei todellakaan kannattaisi juuri kierrättää lapselta lapselle, mutta tietysti ongelmana on se, ettei haurastuminen näy päälle.