Tilastokeskuksen Ilkka Lehtinen toteaa Tieto & trendit -blogin kirjoituksessa, että vähittäiskaupan hintojen alennuksen takana on erityisesti se, että viljeljät saavat aiempaa vähemmän rahaa: ”Viljelijä saa viljatuotteista nyt 25 prosenttia vähemmän euroja kuin huippuvuonna 2013. Leipomotuotteiden tehtaanhinnat ovat samalla tasolla ja kuluttajahinnat laskeneet kolme prosenttia. Lihan tuottajahinta on laskenut samana aikana 11 prosenttia, tehtaanhinta 4 ja kuluttajahinnat 5 prosenttia.
Maidon tuottajahinta on laskenut parin vuoden aikana 22 prosenttia. Maitotaloustuotteiden tehtaanhinnat ja kuluttajahinnat ovat laskeneet vajaat 5 prosenttia.
Kaikkien kolmen tuoteryhmän viljelijähinnat ovat laskeneet yhteensä keskimäärin 18,3 prosenttia, teollisuuden tuottajahinnat 3,4 ja kuluttajahinnat 4,2 prosenttia.
Kuten taulukosta nähdään, halpuutus ei ole peräisin pelkästään kaupan omasta katteesta. Selvästi suurin halpuutus on tapahtunut viljelijän saamassa hinnassa. Myös teollisuus on laskenut hintojaan. [- – -]
Kauppakin on toki halpuuttanut lopputuotteiden hintoja, mutta halpuutusta ovat avittaneet huomattavasti maatalouden ja teollisuuden tuottaja- sekä tuontihintojen lasku.” (Mari Koo)