Tilastokeskuksen Ilkka Lehtinen toteaa Tieto & trendit -blogin kirjoituksessa, että vähittäiskaupan hintojen alennuksen takana on erityisesti se, että viljeljät saavat aiempaa vähemmän rahaa: ”Viljelijä saa viljatuotteista nyt 25 prosenttia vähemmän euroja kuin huippuvuonna 2013. Leipomo­tuotteiden tehtaanhinnat ovat samalla tasolla ja kuluttajahinnat laskeneet kolme prosenttia. Lihan tuottajahinta on laskenut samana aikana 11 prosenttia, tehtaanhinta 4 ja kuluttajahinnat 5 prosenttia.

Maidon tuottajahinta on laskenut parin vuoden aikana 22 prosenttia. Maitotalous­tuotteiden tehtaanhinnat ja kuluttaja­hinnat ovat laskeneet vajaat 5 prosenttia.

Kaikkien kolmen tuoteryhmän viljelijä­hinnat ovat laskeneet yhteensä keskimäärin 18,3 prosenttia, teollisuuden tuottaja­hinnat 3,4 ja kuluttaja­hinnat 4,2 prosenttia.
Kuten taulukosta nähdään, halpuutus ei ole peräisin pelkästään kaupan omasta katteesta. Selvästi suurin halpuutus on tapahtunut viljelijän saamassa hinnassa. Myös teollisuus on laskenut hintojaan. [- – -]

Kauppakin on toki halpuuttanut loppu­tuotteiden hintoja, mutta halpuutusta ovat avittaneet huomattavasti maatalouden ja teollisuuden tuottaja- sekä tuontihintojen lasku.” (Mari Koo)