Kulutusjuhla

Pyöräleluleikit pojille vai tytöille?

Kampiapina oli etsinyt lelua 8-vuotiaalle lapselleen: ”Erinäisistä syistä johtuen etsin netistä hiljattain sormipyörää. Sormipyörä on sellainen ihan pieni lelupyörä, jota ohjaillaan sormin.

Löysinkin sormipyöriä Kuopiolainen leluliike Partasen valikoimista. Vereni kuitenkin seisahtui, kun huomasin pyörän olevan Pojille-kategoriassa. On jo aika vanha juttu vetää herne nenään lelujen tyttöpoikajaottelusta, mutta näin pyöräilevän tytön isänä en mitenkään käsitä miten fillari on poikien lelu!”
Kampiapina lähetti palautetta kauppaan ja sai vastauksen (löytyy blogitekstin kommenteista), jossa todettiin, että 90 prosenttia poikien leluiksi määritellyistä ostetaan pojille, mutta mikään ei toki estä ostamasta lelua tytölle.
”Minulle jää edelleen hieman epäselväksi, että miten polkupyörälelu on alunperin päätynyt poikien osastolle. Mutta oikeasti en tiedä lelujen vähittäiskaupasta mitään, joten en ehkä ole oikea ihminen arvioimaan tätä asiaa.

Jotenkin kuitenkin tuntuu, että lelut olisi viisaampaa jaotella modernimmin kategorioihin käyttötarkoituksen mukaisesti.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Onhan kategoriointi hieman huono tapa, mutta toisaalta osan leluista löytää nopeammin. Usein se vain menee niin, että tytöt leikkivät nukeilla ja pojat actionfiguureilla. Ne sitten laitetaan sukupuolen mukaan kategorioihin, joka nopeuttaa ostosten tekemistä. Monet lelukaupat kyllä tarjoavat hakutoimintoa ja leluja myös luokitellaan muihinkin kategorioihin, kuin pelkästään sukupuolen mukaan.