Ostaisin ihan mielelläni vaatteita netistä, mutta koen ongelmalliseksi sen, etten pääse tunnustelemaan ja sovittamaan vaatetta. Haluaisin hiplata vaatteen materiaalia ja tarkistaa ompelutyön laadun tai kankaan napakkuuden. Sen lisäksi tulee tietysti vielä se, että moni vaate ei yksinkertaisesti istu, vaikka periaattteessa koko olisi sopiva. Toki epäsopivan vaatteen voisi palauttaa, mutta sitten joutuu näkemään jo liikaa vaivaa.

Onneksi kuitenkin uusia ratkaisuja nettitilaamiseen on jo olemassa. Kiinnostava suomalaisyritys on Anomalia Desing, jossa tuotteet valmistetaan mittojen mukaan kertaalleen käytetyistä vaatteista. Sen lisäksi, että saisi omien mittojensa mukaisen vaatteen, voi valita myös sen värimaailman. Itse ihastuin esimerkiksi Binääri-takkiin.

Näköjään vastaavia kierrätys- ja mittatilausajatuksia hyödyntäviä yrityksiä on syntynyt Suomeen enemmänkin. Ainakin pienyritys CaK-Design ilmoittaa, että (lähinnä lapsille tarkoitetut) vaatteet voidaan tehdä asiakkaan niin halutessa myös kierrätysmateriaaleista.

Itse en ole vielä tilannut tällä tavoin mitään, mutta ajatus kytee vahvasti mielessä. On kiehtovaa, että voi valita mieleisensä mallin ja sitten määritellä sen mitat ja värit. Valmiin tuotteen olettaisi olevan melkoisen laadukas. Siis ihan perinteistä ompelijalta odotettua työtä, mutta nettiaikakaudella jollain lailla massaräätälöitynä. Toivottavasti näille suomalaisyrityksille riittää töitä jatkossakin: persoonallisemmille, ekologisimmille vaatteille tuskin mitään valtaisaa suosiota vieläkään on, mutta jonkinlaista kysyntää kuvittelisin löytyvän.

Yksi kierrätysmateriaalia hyödyntävä vaateyritys on myös Globe Hope, mutta minun makuuni jo nettisivutkin olivat melkein liian trendikkäät, eivätkä vaatteetkaan ihan minun tyyliäni. Mutta makuasioista ei tietysti pitäisi kiistellä.