Kulutusjuhla

Pääsiäisenä kauppaan mutta ei Alkoon

Pääsiäinen aiheuttaa omat muutoksensa kauppojen aukioloaikoihin. Torstaina ja lauantaina kaikki kaupat saavat olla normaalisti auki, mutta perjantaina ja sunnuntaina ovet pysyvät suljettuina. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että huomenna torstaina kaupoissa on tungosta, kun ihmiset varautuvat juhlapyhiin ostoskärryt täyttämällä.

Maanantaina pienimmät päivittäistavarakaupat saavat olla auki neljä tuntia aikavälillä kello kahdeksan ja kahdeksantoista. Mitä järkeä tällaisessa säännöksessä on? Normaalisunnuntaina pikkukaupat avaavat ovensa klo 12. Eikä nyt olisi voitu määritellä, että kaupat ovat maanantaina auki klo 12-16, jos aukioloaika halutaan rajoittaa neljään tuntiin? Olettaisin, että valtaosa kaupoista on nimittäin auki juuri tuohon aikaan.

Alkoista on sen sijaan turha yrittää saada kurkunkostuketta viikonlopun aikana. Alkot sulkevat ovensa huomenna torstaina klo 20 ja ovat auki seuraavan kerran tiistaina.

Olen jo aikaisemmin kritisoinut kauppojen hankalaa aukiololainsäädäntöä. Helsingissä sentään pääsee usein asematunneliin ostoksille, ja toki nykyisin moni huoltoasema ja kioski on jo kuin pieni päivittäistavarakauppa. Enkä varmasti nälkään kuole, jos en jonakin päivänä voi lähikauppaan astella. Mutta omituiset aukioloajat häiritsevät silti.

2 Comments

  1. Mistähän se johtuu, että oma lähikauppani ilmoittaa erikseen olevansa auki koko pääsiäisen klo 7-23, paitsi sunnuntaina he avaavat muistaakseni vasta klo 12? Menin tänään varmuuden vuoksi ko. kauppaan pääsiäisostoksille, mutta eipä olisi tarvinnut. Tosin mämmi oli loppu. Tarjolla oli ainoastaan sellaisia pakastettuja jugurttipurkin kokoisia kymppimämmejä tms.

  2. Joo kyllä näemmä maanantaina ovat auki 12-16. Ainakin Alepa.
    http://www.hok-elanto.fi/alepa/aukioloajat.html