Kulutusjuhla

Välttämättömän kalliit tarvikkeet

Ei ala vuosi hyvin ei. Viime aikoina olen kroonisesti unohdellut läppärini virtalähdettä sinne sun tänne. Eilen huomasin jälleen kerran, ettei minulla sitä taaskaan ollut mukanani, joten päätin ostaa toisen sellaisen – jotta minulla olisi sitten yksi aina kotona ja toinen aina mukana. Mutta voihan pyhät pyssykät, Macbookin Magsafe-virtalähde maksoi 98 euroa. Siis: (tauko) 98 euroa.

Ajattelin kauppaan astuessani, että virtalähde maksaisi ehkä pari-kolmekymppiä. Ajattelin, että viisi-kuusikymppiä olisi jo törkeän kallis virtalähteeksi. Mutta, en osannut edes villeimmissä painajaisissani kuvitellakaan että virtalähde voi maksaa lähes sata euroa.

Miten yksinkertainen virtalähde voi olla noin kallis? Ja kyseessä on se sama virtalähde, joka tulee Macbookin tuotepakkauksessa. No okei, onhan se jumalattoman kaunista Apple-muotoilua ja turvallinen magneettikiinnitys on todella cool, mutta kaikesta huolimatta.

Tuli mieleen, että Apple rankaisee näin kuluttajapoloa, joka jostain syystä haluaa ostaa uuden virtalähteen. Sillä kuluttajalla ei ole vaihtoehtoa, virtaa tarvitaan aina. Ja hinta voi olla sen mukainen. Samaan ”kalliit, mutta välttämättömät tarvikkeet”-kategoriaan kuuluvat ainakin tulostimien väripatruunat ja partakoneen terät. Aarrggghh.


Applen verkkokaupassa ko. virtalähde maksaa 89 euroa.

6 Comments

 1. Uusi ymmärtääkseni patentoitu MagSafe-liitin on hiljentänyt myös tarvikeosakaupan. Vanhempiin malleihin saa halvempia Macallyn virtalähteitä.

 2. Jep, toivottavasti siis kestää käytössä muuten palaa ns. käämi

 3. Joo, itsekin lopetin harkitsemasta uuden virtalähteen hankkimista hinnan kuultuani :/.

 4. Henkilökohtainen ennätykseni on Garmin GPS vastaanottimen piuha, jolla laitteen saa kytkettyä muihin vekottimiin. Metri piuhaa, toisessa päässä liitin (yllätys yllätys patentoitu) ja toisessa päässä piuhanpäät törröttää irrallaan. Siihen sai sitten itse kolvailla mieleisensä virityksen. 32 euroa vuonna 2004. Paneeko joku paremmaksi?

 5. Ai sulle käy niin, että unohtelet virtalähteen. Meillä taas käy usein niin, että kotonani vieraileva lähisukulainen vie minunkin virtalähteeni mennessään!

  Sitten varoituksen sana: älä turhaan manaa käämin palamisella! Minulle nääs kävi niin, että jouduin vanhaan iBookiini hankkimaan uuden virtalähteen, kun vanhasta PALOI käämi tai mikälie. Ainakin se haisi palaneelta ja falskasi savua.

 6. tuuli: Garminin toimintamalli kuullostaa ihan IKEA-konseptilta soveltaen. ”Osta piuhanpätkät ja liittimet ja kolvaa kotona toimivaksi”.

  Sun äitis: Niin unohdan. Ja syytän siitä MagSafen innovatiivista magneettikiinnitystä. Sehän napsahtaa läppärin kyljestä helposti ja piuha soljuu käärmeenä lattialle huomaamattani.

  Haluaisin läppäriini pölyimurimaisen naps-sisään-rullalle -mekanismin.