Kulutusjuhla

Pelkän kameran akun osto on hankalaa

Kiukustunut tuttava lähetti mailia, eli tässä hänen vuodatuksensa digikameran akun kanssa ilmenneistä ongelmista:
– – –

1) Nykyisen pienelektroniikan, kuten digikameroiden akut, ovat surkeita. Akku tilttasi/hiipui tosi nopeasti (oikeasta sisäänajosta huolimatta).

2) Ihmeellistä kytkykauppaa. Anttila möi reilu vuosi sitten HP R707 -digipokkarin yhdellä akulla, ostin heti toisenkin akun, mutta sitä ei saanut irrallisena ja ”kannattaa ottaa tämä telakointiasema, siinä on lisäakku samassa ja sen latauskin onnistuu siinä kätsästi…”

3) Nyt se p—-a akku laukesi eli tilttaa muutamassa minuutissa, vaikka kuinka olisi ladannut. Aattelin, että no onhan niitä akkuja nyt jo irtomyynnissä, kun kameraakin on jo myyty pari vuotta, varmaan tuhansia Suomeen.

Vaan eipä ollut akkuja, mutta oli ”kätevä paketti”, jossa saat laukun kameralle (siinä oli jo myydessä yksi) ja pikalaturin (Mulla on laturi ja se kätsä telakintilaturi) ja sitten sille laturille kätevä HP-pussukka. Huoh.
Ja bonuksena hoidon mukana yhden tukkihehtaarin verran YK:n yleiskokouksen kaikilla kielillä käyttöohjeita. Mm. yksi oli iso A2-kokoinen lakana, jossa kaikilla EU-kielillä ”tätä laitetta koskee EU-takuu pykälän yyyyy mukaisesti”.

= Ilmasto-rockkonsertin insertit mielessä vilkkuen pottuilin myyjälle, että en todellakaan haluaisi ostaa ao sälää, vaan haluan akun, ja että haluan tämän palautteen välitettäväksi Anttilan ao. ostoista vastaavalle.

Myyjä: ”Niin mutta kun se on kätevä..”

Minä: ”P-kele, minä haluan jatkossa vain kätevän akun, ja sellaisen, joka kestää edes kohtuullisesti.”

Myyjä: ”No kyllä me voimme tilata teille sen akun irrallisena, mutta en tiedä kuinka kauan se kestää ja se maksaa saman verran kuin tämä paketti..”
Minä: ”Eli 29,90!!!! Tsiisus, tänne se paketti ja se palaute sille ostopäällikölle, onko selvä!!”

Myyjä: ”No hyvä on…”

– – –

Kulutusjuhlan puolesta kiitän sähköpostista ja muistutan, että näitä arkisia kokemuksia (myös positiivisia) saa todellakin lähetellä minulle.

5 Comments

 1. Minulla on pieni tuntu, että kameroiden, mp3-soittimien ja kännyköiden akuista tehdään tarkoituksella huonoja ja samalla kalliita. Kuluttaja saadaan ostamaan uusi tuote helpommin, jos akun hinta on yli puolet uuden tuotteen hinnasta. Tai niiden saamiseksi joutuu tekemään kohtuuttoman määrän työtä.

 2. Oman kamerani akku valmistajan leimalla maksaa 60 euroa. Ulkopuolisen valmistamana sen saakin puolella tuosta hinnasta.

 3. Minä olen kyllä sitä mieltä, että akut ovat vuosien varrella parantuneet huomattavasti. Ainakin kameroissa. Viisi vuotta sitten akulla kuvaili hetken ja sitten se hiipui, nykyään niillä saattaa täyttää muistikortin useampaankin otteeseen.
  HP:n kameroista ja akuista minulla ei ole kokemusta, koska minusta ne on muutenkin jo vähän epäillyttäviä.

 4. Omani ja lähipiirini kamerat yms. syövät tavallisia AA-paristoja tai -akkuja, joita valmistaa niin moni firma, että jos jonkin merkkisestä akusta katoaa kesto, niin äkkiä voi vaihtaa toiseen. Onko tämä poikkeuksellista? (Otos sisältää lähinnä Canoneita.)

 5. Mulla on kanssa kamera johon menee normaalit AA-patterit, oli ehdoton edellytys ostaessa. Sitten vaan Biltemasta testivoittaja 🙂 akut sisään ja johan kuvailee.

  Nyt oon vuoden jo näpsytelly enkä oo ihmeempiä vikoja huomannut.

  Suosittelen siis, että kattoo kameran johon sopii AA tai joku muu standardi.