Kulutusjuhla

Jätkät, nyt ruokapakkauksia syynäämään

Suomen Kuluttajaliitto on huolissaan (via), kun nuoret miehet eivät osaa lukea elintarvikepakkauksia. Eivätkä myöskään lapsiperheet. Niinpä nyt kampanjoidaan:

Pakkausmerkintöjen, kuten ainesosaluettelon ja ravintosisältötaulukon avulla on mahdollista tehdä päätelmiä tuotteen terveellisyydestä, mutta Kuluttajaliiton mukaan ihmiset eivät osaa hyödyntää näitä tietoja. – – –
Syyskuussa alkaa Kuluttajat elintarvikeviidakossa -kampanjan nuoria miehiä puhutteleva osuus, joka toteutetaan yhdessä Rakennusliiton kanssa.

Tammikuussa puolestaan keskitytään lapsiperheisiin, ja tällöin yhteistyökumppanina on Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Ihan kiva ajatus, mutta silti olen vähän skeptinen. Kyllä niitä ruokapakkausten tietoja luetaan, jos on kiinnostusta ja motivaatiota ilman kampanjoitakin. Mutta meneehän tämä kampanja samaan syssyyn niiden ”terveellisen ruuan verotus pienemmäksi” ja vastaavien suuntausten kanssa. Kai jopa tasa-arvoa, kun ongelma on siis erityisesti nuorissa miehissä.

Että kattokaas jätkät nyt niitä valmispizzojen tuoteselosteita ja opetelkaa tulkitsemaan niitä, jotta sitten voitte tuntea huonoa omaatuntoa rasvamääristä ja vitamiinien vähyydestä.

9 Comments

 1. Huonoa omaatuntoa? Mitä ihmettä?

 2. No ihan siksi, että me naisetkin niin teemme 🙂

 3. Tuota…
  Mitä siinä paketissa sitten lukee?

  Sianlihaa?
  Porkkana?
  Hunajaa?
  Vehnäjauhoja?

  Minä en muista mitä sellaista olisin viikon sisään ostanut, jossa olisi jokin tuoteseloste, johon pitäisi tutustua.

  Kun oikein mietin, niin kuukausi sitten taisin ostaa makkaroita, mutta tunnen kaverin joka ne on tehnyt, ja luotan häneen.

  Minulle tärkeimmät ruuan valintaperusteet ovat maku ja se ettei tuote ole valmistettu suomalaisista raaka-aineista, jos voi valita.

  Nämä ortorektikot voisivat minusta vaikka kuolla nälkäänsä. Ei paha vaihtoehto.

 4. Petja, onhan porkkanapusseissakin jo ravintosisällöt 🙂

  Mutta joo, eineksistähän tässä on lähinnä kyse. Itse en halua kyllä lähteä siihenkään syyllistämiseen, että einesten ostaminen olisi jotenkin paha asia. Kukin syö tavallaan.

 5. Eikö ne selosteet ole siellä sen takia, että halutessaan sen voi lukea? Kai sitä nyt voi valita myös käyttää tervettä järkeä ja tutkailla esim. että onko läski, ottaako sydämestä ja pihiseekö hengitys ja ottaa sitten einesmaksalaatikon lisäksi vaikka porkkanoita ja retiisiä. Tai mikäpä ettei voisi ihminen päättää myös tulla sairaaksi ja kuolla nelikymppisenä muistellen nuoruusvuosiensa pizzaperjantaita!

  Ottaa oikein piähän, kun terveellisestä syömisestä tehdään jotain kummallista salatiedettä ja pitoisuuksien laskemista, kun ei se nyt oikeasti voi olla niin haastavaa päätellä, että on parempi syödä vaikka kalakeittoa kuin Saarioisten roiskeläppäpizzoja (joita ei KENENKÄÄN kannata TODELLAKAAN syödä IKINÄ).

  Ja tähän Marin viimeisimpään sanoisin, että einekset pakataan nykyään niin päin helvettiä, että niiden ostaminen on pääsääntöisesti hyvin epäekologista. (Lisäksi ne maistuvat pahalta, mutta ei kai se minun ongelmani ole, jos ihmiset ovat tympeitä tuohisuita.)

  Sit halusin viel sanoa, että mun ensteks lemppari tuoteseloste on Kartanon perusperunalastuissa. Kun lähes kaikki muut epämääräisestä jauheesta kokoon puristetut sipsit hyllyssä kertovat koostuvansa mistä lie luontaisenkaltaisista aromeista ja numero-kirjainyhdistelmistä, niin Kartanon perunalastut sisältävät: Perunaa, kasviöljyä ja suolaa. Ja se on oikein.

  (Oon ruvennu harrastaa tätä, että tuun tänne teidän blogikommentteihin vaahtoomaan näistä kulutusasioista. Jee!)

 6. Saara, ihastuttavaa ärhäkkyyttä taas, hyvä 🙂

  Mutta tykkään kyllä esimerkiksi porkkanalaatikosta ja pinaattiletuista. Ja pakastehyllystä oon käyttänyt mm. lohkoperunoita ja coctail-piirakoita. Ja joulun aikaan kaupan rosolli kelpaa hyvin. Että ei kaikki ole minun mielestä pahoja.

  Siitä olen ihan samaa mieltä siitä, että outoa on, kun syömisestä on tullut jotain megaomituista toimintaa. Kuollaan kumminkin, vaikka kuinka syötäisiin superterveellisesti.

 7. No juu, kyllä minäkin eineksistä vedän ainakin pinaattikeittoa ja maksalaatikkoa, vaikka ensiksimainittua jaksan joskus tehdä itsekin. Lisäksi kelpuutan toisinaan työevääksi Panang Curry Chicken -nimistä pakaste-einestä, jota myydään sellaisissa pahvipakkauksissa, jollaisista jenkkileffoissa vedetään kinkkisafkaa. Se on itse asiassa hyvää. Pakastepizzaa tai -ranskalaisiakin tulee toisinaan popsittua krapulanälkäänsä. Porkkanalaatikko jouluisin menee myös!

  Lähinnä suhtaudun penseästi siihen, että valtaosa ruokailutottumuksista keskittyy eineksiin. Ei voi olla hyväksi se henkilölle tai henkilön sielulle!

 8. Toinen ruokalaji jonka poikani oppi tekemään oli maksalaatikko.
  Vuosi 1991 syötiin sitten joka toinen torstai maksalaatikkoa, joka toinen torstai makaronilaatikkoa.

 9. No joo, täytyy itsekin selventää että en ole itseäni huonolla ruualla aikomassa tappaa. Mutta niin kauan kun paino ja terveys pysyvät kurissa niin en osaa tuntea kovinkaan huonoa omaatuntoa vaikka välillä päivän ateria koostuukin kolmesta kengänpohjapitsasta ja kokonaisesta kääretortusta. Töissä tulee syötyä se tasapainoisempi ateria salaatteineen.

  Minulla asiaan kyllä vaikuttaa sekin että olen ollut koko elämäni alipainoinen ja nyt vasta ensimmäisen kerran olen normaalipainoinen.