Kulutusjuhla

Mereneläviä kaukaa ja lähempää

Taannoin Kati ihmetteli kaukaa Suomeen kuljetettuja kaloja. Nyt Sanakarin Kari kertoo Kala-autosta:

”Turun seudullakin on aloittanut toimintansa Kala-Auto, joka tarjoaa meren herkkuja kuhasta merikrottiin ja muikunmädistä hummereihin kotiin toimitettuna. Tuoreista tuotteista ei kuitenkaan ole kysymys, vaan herkut on pakastettu merivesikalvoon. Yritys vakuuttaa pakastustekniikan säilyttävän kalan maun ja mehukkuuden pakastimessa jopa 10 kuukautta.”

Ruotsissa ollaan kuitenkin jo lanseeraamasa ”Närfisk”-merkintää eli lähikalaa, kertoo Bohusläsningen. Kuluttaja saisi siis kalatiskillä tietää, kuka on kalan pyytänyt ja milloin. Kuluttajien uskotaan olevan valmiita maksamaan tästä tiedosta yhtä lailla kuin vastaavista, lihan alkuperästä kertovasta infosta.

4 Comments

  1. Haa, kala-auto on palannut!!! Turussa kulki kala-auto joskus 60 – 70
    -luvulla tod. pitkään. Kulki myös liha-auto, joka myi palvattua lihaa, sellaista oikeaa! Hyvää, kotitekoista, jonkun itse kotona tekemää, mikä lie pienyritys ollut. Kuitenkin, meillä kotona tehtiin molemmista aina mieluusti ostoksia. Kiva, että systeemi on palannut ,D

  2. Polga korjaa sen verran, että tuolloin kalat olivat vasta pyydettyjä, kotimaisia fisusia jäiden seassa puulaatikoissa! Ei mitään hjummereita tms. vaan ehtaa lahnaa, silakkaa, haukea jne. Tämän toivoisin jatkuvan siis…

  3. Polgalle sen verran, että Turussa toki saa tuoretta kotimaista kalaa suhteellisen helposti torilta ja kauppahallista. Hintavampaa se kyllä yleensä on kuin päivittäistavarakaupan tarjouskala, mutta laatu ja palvelu on useimmiten parempaa.

    Itse koetan mahdollisuuksien mukaan hakea kalat tietysti Taivassalon torilta, maankuulun silakkamestari Liisa Vainion pömpelistä. Yleensä paikalla ainakin lauantaisin. Suosittelen.

  4. Welhotar asuu nykyään Tsadissa, on liikuntaesteinen eikä löydä helposti mieleistään fisua! Joten todella toivoisin vanhanaikaisen kala-auton liikkuvan näissä maisemissa. Toki torilla… niin… toriaika ei sovi työajan kanssa yhteen. Lauantai on jo pyhitetty kirjastolle ja muille ruokaostoksille. Torille meno-paluu vie 2 vapaa-ajan matkaa invataksilla. Joten, heippa hienot fisut torilla! Tämä menee ja ostaa jääkalaa ja donaria, ehkä joskus jopa silliä ja jotakin muuta normikaupasta =(