Kulutusjuhla

Hanasta saa puhtaampaa vettä kuin pullosta

Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan hanavesi on selvästi hiilihapottamatonta pullovettä puhtaampaa:

”Pullovesi sisältää tutkimuksen mukaan jopa sata ja lähdevesiautomaattien vesi noin tuhat kertaa enemmän mikrobeja hanaveteen verrattuna. Pitkä säilytysaika huonontaa pakattujen vesien laatua entisestään. Jos pakatun veden mikrobipitoisuus on suuri, vettä ei voi pitää hyvälaatuisena. Suurista mikrobipitoisuuksista ei kuitenkaan ole terveyshaittaa.”

Ruotsissa pullovesien myynti on kääntynyt laskuun niiden ympärillä käytyjen keskustelujen vuoksi. Paikallisen kuluttajaviranomaisen tiedotteen mukaan viime syksynä myytiin 11 prosenttia vähemmän pullovettä kuin vuotta aiemmin. Ruotsissa on julkisuudessa esitelty mm. pulloveden tuotannon ja kuljetuksen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjen tuottamia ympäristövaikutuksia.

6 Comments

 1. Omalla kohdallani pullovesi ei ole koskaan ollut suoraan terveyspäätös hanavettä vastaan. Kun menen luennolle tai kaupungilla muuten tulee jano, valitsen lähinnä kolajuoman ja pulloveden väliltä. Hinta ja hammaspeikkojen kauhu ajaa yleensä pulloveden pariin.

  Tältä kannalta katsottuna keskustelu sekä tutkimus pulloveden ja hanaveden välillä on turha. Vertailukohtana voisivat olla muut kylmäkaapeissa myytävät juomat.

 2. Matti, toki on noinkin, ja meikäläisen ostamat pullovedet ovat nimenomaan olleet vaihtoehtona limuille. Mutta pyrin sitten ennemmin pitämään jotain vesipulloa aina mukana, ettei tarvitsisi ostaa pulloja lainkaan.

  Mutta ilmeisesti lienee yleisen tietouden kannalta tarpeen muistututella, että pullovesien markkinoinnin yhteydessä usein viitataan nimenomaan terveellisyyteen, vaikkei sille ole pohjaa.

 3. Pöpöjen määrä useampaan kertaan uudestaan täytetyissä vesipulloissa lienee kuitenkin moninkertainen verrattuna lasista juotuun kraanaveteen tahi kaupan pulloveteen 😉

 4. Henna; No minulle sillä mikrobien määrällä ei ole oikeasti merkitystä 🙂
  SIis oleellista mielestäni näissä on se, että pullovettä markkinoivat tahot haluavat siihen liitettävän myös tietyn hygienisyyden, vaikka tälle ei ole pohjaa.
  Ja siis minä suosin omaa pulloa siksi, että säästyy rahat ja kertyy vähemmän jätettä.

 5. Samoin minä kanniskelen mukana töissä ja reissussa omaa pulloa, jonka pesen silloin tällöin ja vaihdankin… tarpeen mukaan. Luulen, että ns. omat pasiliskot eivät niinkään haittaa! Sitäpaitsi, joissain paikoissa pullovesi on jopa kalliimpaa kuin ns. limsat tai muut juomat. Koska vältän tuhlailua ym. käytän siis omia pulloja ja ihkuomaa vettä, jonka hinta on sisällytetty vastikkeeseen. Silti, BTW, meillä ei vettä tuhlata. Ei suihkussa eikä tiskatessa. Tämän opin asuessani puutalossa, jossa joutui itse kantamaan vedet! Kannattaisi kaikkien kokeilla…

 6. Henna: Mitenniin täytetyn vesipullon vesi ei ole puhdasta? Sen huuhtominen ei liene kauhea vaiva ja vienee aika pitkälti pöpöt pois. Ja voihan sen pestäkin. Ja bakteerikasvustojen kannalta tärkeintä lienee, että pullo saa kuivaa joskus. Omat vesipullot mukaan vaan ja jätetään ne limut ja vedet kauppoihin!