Kulutusjuhla

Kierrätyshylly toimii kerrostalossa

Pitää oikein kehua hyvästä ideasta sitä tuntematonta ihmistä, joka keksi, että kerrostalomme jätehuoneeseen laitetaan kierrätystä varten hylly.

Kolmisen vuotta sitten, kun muutimme uuteen taloon pidin hyllyä suht tarpeettomana, mutta vähitellen hyllylle on ilmestynyt yhtä sun toista ihan käyttökelpoista tavaraa. Itse viimeksi vein sinne pinon kirjoja, jotka olivat kyllä ihan hyvässä kunnossa ja osa melko uusiakin, mutta joista itse en vain pitänyt ollenkaan. Kirjat hävisivät muutamassa tunnissa – toivottavasti niiden uusi omistaja piti niistä enemmän kuin minä.

Tietysti voisi viedä kirpputorillekin, mutta vain muutaman esineen takia ei jaksa vaivautua.

Suosittelen lämpimästi kierrätyshyllyn asentamista niillekin, joilla sellaista ei vielä ole. Mikäli innostusta riittää, hyllyn avulla saa kiertämään vaikka aikakauslehdetkin, ja miksei sanomalehdet myös.

8 Comments

 1. Tästä tuli mieleen, että olen ottanut tavaksi pari kertaa vuodessa viedä kerääntyneitä aikakauslehtiä laatikossa tuonne rappuun naapureille tarjolle. Kaikki Yhteishyviä ja Golf-lehtiä lukuunottamatta on aina hävinneet ja on tullut kiitoslappujakin laatikkoon 🙂

 2. Meidän taloyhtiössä Tampereella on pyykkituvan yhteydessä kierrätyspiste. Koska asun opiskelija-asunnossa ja taloyhtiössä on paljon nuoria perheitä, kiertävät erityisesti lastenvaatteet ahkerasti. Itse löysin pienituloisen kummilapsiperheen lapsille hyväkuntoiset talvihaalarit. Lähinnä on tullut vietyä pois parvekekalusteita ja vaatteita, joskin vaatteet tuntuvat kiertävän verkalleen. Todella hyvä idea ja aikakauslehdet ovat siitäkin syystä erittäin tervetulleita, että liinavaatteita mankeloidessa mielellään kuluttaa koneen huristellessa aikaansa johonkin.

 3. Arenan talossa Toisella linjalla oli jätehuoneessa kierrätyshylly ja hyvin toimi. Esim. mulle kun tulee ilmaisia lehtiä niin vein niitä sinne ja hyvin kelpas. Vein jopa sunnuntain Hesarin joskus jo sunnuntaina.

 4. Meilläkin on pyörävarastossa tommonen hylly ja hyvin siinä tavara vaihtuu. Tosin siinä on jo kauan ollut muutamat jutut, jotka on niin huonokuntoisia, ettei kukaan niitä halua. Usein mietin, milloin kehtaan viedä ne roskikseen.

 5. Aikaisemmassa asunnossa jätehuoneen nurkka oli varattu laatikoille joissa yhdessä oli lehtikierto, toisessa leluja, kolmannessa vaate- ym. tavaraa. Hyvin toimi – toisaalta, talohallitus oli nimennyt vastuuhenkilön joka huolehti siisteydestä ja tavaran kunnosta (esim. heitti rikkiluetut lehdet pois). Jätehuone oli iso, siisti ja toimiva.
  Samoin tiedän parissa muussakin talossa, toisessa isossa pyykkituvassa olevan samanlaista toimintaa, toisessa taas kerhohuoneessa. Näihinhän yleensä kaikilla talon asukkailla on ns. emännän avaimet. Kannatan lämpimästi!
  Nykyisessä taloyhtiössä roskistila on ääripieni, paloikin iloisasti juuri, joten siellä vain kierrätetään muutoin oikein reippahasti. Kaverin kanssa vähän suunnittelimme, josko ehdottaisimme myös kerhohuoneen nurkan varaamista kierrätystavaralle seuraavassa kokoukselle. Pitäisi vaan löytää halukas vastaava, se taitaa ollakin suurin ongelma.
  Eli tällaista toimintaa ja halukkuutta on, kun vain joku lausuisi ne tarvittavat sanat tai tekisi jotakin ,D Se Joku, jota aina kaivataan….

 6. Jyväskylässä eräässä katoksessa, joka on yleensä hyvä tavarandyykkauspaikka, on lehtienkierrätykseen pyöränkori seinällä. Huonekalujahan porukka osaa aika hyvin jättää silppuamattomina nätisti roskakatokseen, josta niitä voi sitten dyykata.

 7. Meillä ei ole kierrätyshyllyä, mutta joitain pieniä juttuja on jätetty kiertämään pyörävaraston ikkunalaudan kautta. Joku on jättänyt pari kertaa lehtiä ala-aulaan (otin juu), joten sinne minäkin jätin sitten turhia lahjaksi saatuja ruukkukukkia. Katosivat saman päivän aikana. Yhden tietosanakirjasarjan vein roskisten kannelle. Oli kelvanneet 🙂

  Kierrätyshylly pitäis järjestää. Kyllä.

 8. Meidän taloyhtiössämme ei aiemmin ollut kierrätyshyllyä, enkä itsekään osannut moista kaivata ennen kuin kuulin ystävältäni miten hyvin heillä sellainen on toiminut. Kipitin rohkeasti taloyhtiön puheenjohtajan juttusille joka innostui myös ajatuksesta ja nyt takana on jo pari vuotta hienosti toiminutta kierrätystä. Erityisesti silloin kun ihmiset muuttavat talosta ja käyvät siinä yhteydessä tavaroitaan läpi, pursuaa hylly yleensä ääriään myöten hyväkuntoista tavaraa. Kaikki sellaista joka todennäköisesti päätyisi roskikseen ilman kierrätyshyllyä! Haluaisinkin haastaa kaikki muutkin kerrostaloasujat aloitteellisiksi asian suhteen, nyt kaikki mars siistejä ja toimivia kierrätyshyllyjä puuhaamaan! Kirpputoreihin verrattuna etuna on myös se, että ainakin meidän talossamme moni on kommentoinut vievänsä hyllyyn kaiken pienen turhan vaikkei kirpputorilla ole koskaan käynytkään. Näin siis myös sellaisetkin jotka eivät muuten kierrätystä juuri harrasta saadaan mukaan laittamaan ehjät tavarat kiertoon.