Kulutusjuhla

Älä ruoki lamaa -kampanja sulkee silmät tulevaisuudelta

Kimppakivassa kritisoidaan eilen alkanutta Älä ruoki lamaa -kampanjaa: ”Te siis haluatte vain sysätä taantuman pois itseltänne lapsillenne ja lapsenlapsillenne. “Ostakaa nyt paljon, että MINÄ saan pitää työni ja Audini.”  “Syöttäkää minua nyt mielummin kuin lapsiani 2020-luvulla.” Haluatte sulkea silmänne tulevaisuudelta ja painaa kaasua jyrkän kurvin lähestyessä. Onnea matkaan vaan!

Tärkeintä olisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta tulevaisuuden sukupolville olisi hyvät lähtökohdat omalle elämälleen. Tuo voi valitettavasti sisältää myös luopumisen omista kulutustottumuksista, omista tavaroista sekä oman tulotason ja elintason laskua. Moni ilmastonmuutokseen tai esim. peak oiliin tutustunut olisi tuohon valmis. Tämän kampanjan toteuttajat eivät.” (Mari Koo)

15 Comments

 1. Melkoisen kritiikitöntä kritiikkiä jossa unohdetaan se että laman ”ensimmäinen” kotikutoinen uhri ei ole yleensä se kliseinen audinostaja joka parien yt-kierrosten leikkausten jälkeen yleensä putoaa jaloilleen vaan se tuttu alakerrassa asuva parturikampaamon lissu joka kokee nahoissansa ja veloissansa ensimmäisenä sen mitä seurauksia on sillä että epävarmuuden nimissä ei-välttämättömästä tingitään jolloin karsintalistan kärkeen päätyvät yleensä ne ”turhat” ja usein melko immateriaaliset palvelut..

 2. Kuka ruokkii ne nykypäivän mukulat, joiden vanhemmat joutuvat työttömiksi kiitos lamahysterian ja kulutuksen äkkijarrutuksen? (Jaa niin, sossu tietenkin.) Positiivisempi persoona ajattelisi kuluttamisen ja teollisuuden tuotantorakenteiden muuttuvan ekologisempaan suuntaan, ilman että pyörimässä olevan rahan määrää tarvitsee radikaalisti leikata.

 3. Lissu parka. Kampaajan palvelut ovat juuri ne, mistä mä ensimmäiseksi säästän. Hiukset kun voi värjätä helposti itsekin ja kuka tahansa kaveri osaa peruspolkkatukan leikata.

 4. Selittäiskö joku miksi kampanjan ohjeissa on mukana ”Älä vaihda halvempaan.”?
  Mikä kriteeri se on että valitsee kalliimman. Totta mooses useat ottaa halevemman vaihtoehdon oli sitä lamaa tai ei.

  Tuntuu muyös että moni firma tässä kokoajan hivuttelee hintoja ylöspäin milloin milläkin verukkeella. Valion juustoja en ole ostanut moneen kuukauteen vaan vaihdoin halvempaan eikä se maku siitä ainakaan huonontunut ole.

  • HALVALLA EI SAA HYVÄÄ!!! so simple.. =) onnea ja menestystä valitsemiesin tuotteiden kanssa!

  • Hmm, esimerkiksi siksi, että kampanjan tärkeimpiä tarkoituksia on nostaa kotimaista kysyntää. ”Lamassa” moni esimerkiksi kotimaisia kasviksia ostamaan tottunut vaihtaakin hevi-osastolla siihen halvempaan ulkomaiseen vaihtoehtoon, tai luomun siihen tavalliseen…

 5. Parempi kun ei kukaan kuluta yhtään mitään ja ryhdytään kaikki työttömiksi kun asiakkaat katoaa. Voidaan sitten nauttia verovaroin kustannettua työttömyysturv.. ainiin kukas ne verot sitten maksaa?

  • Matti kysyy (retorisesti?) ”kukas ne verot sitten maksaa?”
   No, työttömät tietenkin, sillä työttömyysturva on verotettavaa tuloa. Verokertymähän tässä toki pienenee, mutta se on korjattavissa (ainakin joksikin aikaa) joko korottamalla työttömyysturvaa tai alentamalla niiden verotusta.

   Virallisen mantran mukaanhan veronalennus kasvattaa verotuloja.

 6. Leena, tuota minäkin ihmettelen. Kun kerran kampanjassa tätä kapitalismia halutaan pitää pyörimässä, niin siihenhän kuuluu myös yritysten välinen kilpailu. Se sisältää myös sen hintakilpailun.

  Matti, tuo nyt oli turha kärjistys toiseen suuntaan. Aika monihan on esittänyt, että jos palattaisiin vaikka 1980-luvun kulutustasoon, niin ei täällä varmaan kurjuudessa oltaisi. Ja kun fakta on se, että luonnon kannalta kulutuksemme on täysin kestämättömällä kannalla.

  Rieppa, tuota sopii toki toivoa. Mutta kyllä sen ekologisemman meiningin lisäksi myös kulutuksen olisi muututtava.

  Ja kuten aina, jos ekologisuudesta puhutaan, niin pitää muistaa myös yhteiskunnalliset ratkaisut. Panostaako yhteiskunta taantuman alla teiden rakentamiseen vai kehittääkö julkista liikennettä? Iso osa talouden rattaiden pyörimistä on julkinen puoli, ja siellä tehdyt valinnat vaikuttavat myös ekologisiin systeemeihin.

 7. Kaiketi tuossa hintateesissä on vain turhan yksinkertaisessa muodossa ilmaistuna se ero mikä erottaa esimerkiksi kotimaisen luomutomaatin kalmankelpeästä espanjalaisesta industrial-vihanneksesta. Molemmat kun ovat ylemmällä tasolla samaa tavaraa, toinen vain toista halvempana..

 8. hauskaa yritystä sarasvuon tyyliin mutta kansa ymmärtää säästämisen tärkeyden

  taistelu tuulimyllyjä vastaan kamppanjastako tällä teemalla yritetään herättää henkiin 😉

 9. Eettisyys ja ekologisuus ansaitsemaansa kunniaan! Se on kuluttaja, joka loppupeleissä valitsee mitkä yritykset ovat hengissä laman jälkeen. Nyt on hyvä aika tehdä suunnanmuutos.

 10. Kyllä silti pitäisi elää säästeliäästi vaikka lama onkin , koska lama johtuu juuri siitä että liian moni on elänyt yli varojensa,..
  Nyt olisikin hyvä tarkastella njokaisen ja ostaisi vain sen verran kuin rahat riitää vanhojen maksamisen ja elinkustanusten nyt maksammisen jälkeen ..
  Eli jätetään luottokortit kotiin laatikoon muistoksi siltä hulluta ajalta kun eletiin yli varojen ja käytetään vain käteistä ostovoimaa..

 11. Viime laman aikana valmistuin koulusta. 9 vuotta peruskoulua 3 vuotta lukiota ja 2 vuotta kauppista ja suoraan tyhjään. Siinä meni pinnistellessä työttömänä ja hanttiahommia tehdessä monta vuotta. Nuoremmat ajoivat hienosti ohi mm. koska olen myös ikäluokka, jonka aikana kouluissa tietokone oli aika ”teinin kengissä” vielä.
  Paljon olen joutunut uhraamaan ja hikeä ja kyyneleitä vuodattanut, mutta kai johonkin olen päässyt, koska olen kohtuullisen hyvin toimeen tuleva yrittäjä tällähetkellä. Työllistänpä pari muutakin itseni lisäksi. Ja tällä kertaa tämän laman en anna vaikuttaa minuun.
  Aivan varmasti perkele kulutan kuten ennenkin, luultavasti vielä enemmänkin. Työntekijäni saivat juuri palkankorotuksen ja kiroan kaikki lamanlietsojat!! Koska en voi koko maailmaa pelastaa, riittää kun yritän auttaa edes tämän maan työllisyyttä!!!

 12. Kun tietää millainen romahdus ympärillä tulee olemaan laman iskiessä (kaiken hinta nousee pilviin, tuhannet menettävät työnsä jne.), on sulaa hulluutta syyllistää kansaa säästämisestä- itsesuojeluahan rahan käyttämättä jättäminen on!