Kulutusjuhla

Kunnalliset ja valtiolliset asiakasmaksut tuloihin sidottuna?

Kirsi M ehdottaa muutosta yhteiskunnallisiin maksuihin: ”Kun poliitikot ovat olleet hanakoita nostamaan kansalaisten maksuja ja vähentämään yrityksen maksuja, itselläni olisi ehdotus, joka ainakin näin omasta mielestäni olisi hyvä keskustelun pohja: sidottaisi kunnalliset ja valtiolliset asiakasmaksut kansalaisen käytettävissä oleviin tuloihin. Nythän maksut ovat yleensä samat riippumatta siitä tienaako kansalainen seisemän tonnia vai kaksi tonnia kuukaudessa tai mahdollisesti vielä vähemmänkin.” (Mari Koo)

9 Comments

 1. En tykkäis. Isopalkkainen maksaa veroja enemmän ja näin kustantaa myös yhteiskunnallisia palveluja enemmän. Mielummin niin päin, että maksut ovat halvempia niillä, jotka ovat niistä enemmän maksaneet verojen muodossa.

 2. En tykkäis. Progressiivinen verotus hoitaa jo tasauksen. Lisäksi hyvätuloiset ovat niitä, jotka käyttävät yksityisiä palveluja julkisten sijaan.

 3. Veroja ne köyhätkin maksaa, juuri laskin maksavani 20% verolla satasen kuussa onnettomasta sairaspäivärahastakin! Siihen sitten vielä ne kaikki maksut… Ei nyt millään pahalla, mutta kyllä sillä rikkaalla on enemmän vara maksaa kun köyhällä vaikka verotus jo asiaa olevinaan tasaakin.

 4. Ei tämä nyt oikein toimi. Olisi hieman kohtuutonta rangaista ihmisiä siitä, että sattuvat tienaamaan enemmän. Eihän täällä kenenkään kannattaisi mitään tehdä, jos tuloja vailla olevat saisivat kaiken ilmaiseksi. Ja kuten tuossa jo yllä asia kerrottiinkin, isotuloiset maksavat enemmän veroja, joista maksetaan myös kunnalliset palvelut. Tähän ei vaikuta se, olisiko kyseessä tasavero vai nykyinen progressiivinen vero. Enemmän tienaava maksaa aina enemmän veroa.

  Asia erikseen ovat sen sijaan pääomavero ja perintövero, jotka ovat ne oikeat eriarvoisuuden aiheuttajat. Ei se mitään, jos työstä maksetaan kovaakin palkkaa, mutta jos isien työstä maksetaan jälkipolville korkojen muodossa jatkuvaa elatusta – se asettaa ihmiset jo syntymästään eriarvoiseen asemaan. No, mutta nämä nyt ovat ikuisia Viva la revolucion -höpötyksiä, joista ei synny kuin tappelu, itku ja parku.

 5. Tervetuloa elämään köyhän elämää ehkä mieli voisi muuttua. Kyllä hyvin rikkaat sen verran ansaitsee ettei joku pienehkö maksu tuntuisi lompakossa niin, että rikas elämä kannattaisi edelleen. Tuskin nyt puhutaan siitä, että terveyskeskuskäynti maksaisi satasen rikkaalta ja köyhälle ilmainen, eiköhän se ihan fiksuissa summissa pysyisi. Eikä se yksityinenkään ilmainen ole…

  Rikkaat maksavat enemmän veroa, mutta jos minä maksan 552e sairaspäivärahasta 20% veroa niin anteeksi vain, se kuullostaa minusta aika sairaalle. Okey, saan toki pari sataa veronpalautuksia, mutta sosiaalitoimi huomioi ne tuloiksi jolloin enpä niistäkään hyödy. Kysyin vain paljonko suhteessa joku pari tonnia tienaava maksaa veroa… Pointtini on lähinnä, että rikkaalle jää jok.tap. niin paljon enemmän käteen, että rikas voi hyvin maksaa palveluista enemmän ja silti nähdä työnteon kannattavana. Eikä tässä maassa nyt niin paljoa huvin vuoksi sohvalla makaavia ole, että heitä pitäisi jotenkin kadehtia saati rangaista. Edellee, tervetuloa kokeilemaan.

  • Kaikenlaisilla opintotuilla ja väliin sosiaalitädeiltäkin anotuilla rahoilla eläneenä voin kertoa, että kyllä nyt suoraan sanottuna vituttaisi, jos maksut kasvaisivat sen myötä kun olen opintojen jälkeen päässyt töihin, töihin joita teen niin paljon kuin vain inhimillisesti jaksan tehdä. Jos elämän kuntoon saamisesta sakotettaisiin vielä nykyistä enemmän, niin ketä oikeasti kiinnostaisi?

   Ei kannata aina leimata tasaveron tai tasavertaisuuden puolesta puhujia automaattisesti aina yltäkylläisyydessä eläneiksi. Jos vuokran jälkeen on kuukaudessa 16 euroa ruokaan, saippuoihin ja muihin käyttötavaroihin, niin kyllä siinä perspektiivin oppii. Ja väittäisin, että suurin osa parempipalkkaisistakin on tuon opiskeluaikanaan kokenut ja tekee nyt töitä tukka märkänä tienaten, ettei tarvisi samaa kokea heti uudestaan. Tervetuloa kokeilemaan, työnteko on joskus ihan kivaakin kun ei tarvi elää enää köyhyysrajan alapuolella.

   • Kyllä minäkin olen opiskelijaelämän kokenut ja opiskeltua aikani sairastunut. Btw, en tule kokeilemaan työelämää kun olen sairas enkä kykene työhön! Mielelläni olisin terve jos tämä yhteiskunta vain tahtoisi minut kuntouttaa. Meistä jokainen on varmasti kokenut sen opiskelijaelämän, mutta opiskellessa on se toivo ettei elämä tule aina olemaan köyhyyttä vaan opiskelun jälkeen pääsee töihin ja rahakkaaseen elämään (tietysti uravalinta määrää miten rahakas). Kun elät vuosia köyhyysrajan alapuolella ilman toivoa paremmasta helpottaisi kummasti jos elämästä ei tehtäivi kalliilla maksuilla vielä vaikeampaa. Ei ne pitkäaikaisköyhät huvikseen siellä leipäjonossa vieraile.

    Jos maksut menisi todella tulojen/maksukyvyn mukaan ei kohtalaisesti toimeentuleva maksaisi isoa maksua vaan omaan tuloihinsa katsottuna sopivan. Rikas se maksaisi sitten sen ison maksun, mutta rikkaalla varmasti olisi siihen varaa. Valitettavaa on, että tämäkin kaavio varmasti tosiaan kaatuisi keskituloisten niskaan kuten Jyri ennustaa.

    Pointtini on edelleen, että rikkaalle jää kuitenkin, verojenkin jälkeen, niin paljon enemmän rahaa käteen, että he voivat huoletta maksaa korkeampia maksuja eikä se kaada heidän taloutta. Pienikin maksu taasen kaataa toisinaan köyhän talouden. On hieman eri juttu maksaa esim. pari 20e maksua 440 eurosta kun 3000 eurosta. Tiesitkö muuten, ettei kaikki köyhät edes mene hoitoon tai osta lääkkeitään, koska heillä ei vain ole siihen varaa, tätä tapahtuu paljon etenkin eläkeläisten parissa! Luojan kiitos tällä hetkellä saan sosiaalitoimesta lääkäri- ja lääkekulut tai muuten lähes koko sairaspäiväraha menisi näihin kuluihin.

 6. Kuten tuossa jo kertaalleen todettiinkin niin tuo järjestelmä on jo olemassa ja sitä kutsutaan progressiiviseksi verotukseksi. Keksinnöksi joka jo nykyisellään tekee kaikesta keskimääräisen vuositulon päälle tulevasta normaalin palkansaajan yritteliäisyydestä lähinnä pro bono-henkistä hyväntekeväisyyttä jota jaksaa jos ja kun aihe itseään mahdollisesti innostaa mutta jota ei juuri enää työstä saatavan rahallisen korvauksen johdosta enää viitsisi tehdä.

  • Sivumennen kommentoiden aiheesta tuli vielä mieleen se näkökulma että tuollainen maksupolitiikka oikeastaan kaatuisi kaikista pahiten niiden mediaanipalkansaajien niskaan joilla on siedettävät tulot mutta vastapainoksi niskassaan asuntovelat sun muut esimerkiksi maaltamuuton tai perheenlisäyksen johdosta ja rahat sitäkautta kortilla.

   Lopuilla taasen on talous senverran kuosissa että esimerkiksi terveydenhoidon palveluita ei tarvitse etsiä kunnallisten jonojen kautta vaan tarvittavat palvelut voi hankkia joustavammin yksityiseltä sektrorilta…