Kulutusjuhla

Ilmaisnäytteitä taskut pullollaan

Pari viikkoa sitten olin päiväsaikaan kävelemässä Helsingin keskustassa. Kolmen sepän patsaan kohdalla pirteä nuori neito tyrkkäsi käteen yrttikurkkupastilleja, jotka sulloin taskuuni odottamaan myöhempiä aikoja. Kun se aika tuli, totesin, ettei minusta Ricola-pastillien suurta ystävää taida tulla.

Kulkuni jatkui kohti Kampin kauppakeskusta, jonka edustalla jaettiin suklaisia myslipatukoita tai vastaavia. Sen vetäisin välipalana suunnilleen samantien: ei jäänyt muistiin, että mikäköhän patukka se mahtoi olla. Mutta kenties jokin viesti aivoni sopukoihin siitäkin jäi, vaikka erittäin harvoin ostankin tuollaisia.

Yleisesti ottaen pohdin kaduilla jaettavien ilmaisnäytteiden määrää ja laatua. Helsingin keskustassa näihin siis törmäilee varsin usein, jos sillä suunnalla sattuu liikkumaan. Kampanjoilla saadaan näkyvyyttä tuotteille ja ainakin jokin porukka myös tutustumaan tuotteisiin. Ja jos on kerran maistanut ja hyväksi kokenut, niin sitten helpommin myös ostaa tuotteen.

Tosin usein erilaiset näytepakkausten jakamiset näkyvät myös roskien lisääntymisenä. Siltä on ainakin joskus tuntunut Kampin tienoilla, joissa näitä erilaisia tuotteita ja esiteläpysköjä jaellaan ahkerasti. Tuote kaivetaan heti kääreistään ja kääreet viskataan maahan, eli laiskuus on taas näkyvää.

3 Comments

  1. Minä pidän kovasti Ricola-pastillien alkuperäisestä versiosta (niitä on ollut myynnissä Suomessa joskus 80-luvulla ja sen jälkeen olen satunnaisesti löytänyt niitä mm. Helsinki-Vantaan lentoasemalta ja ulkomailta), mutta jostain ihmeen syystä siitä näköjään tuodaan nyt Suomeen vain sokeritonta versiota. Joskus olisi ihan kiva, että karkit pidettäisiin karkkeina ja jätettäisiin turha terveysintoilu välillä väliin.

    Mitä tulee kaikenlaisiin tuotejakeluihin, itse otan hyvin nirsosti tavaraa vastaan. Yleensä löydän enemmän uusia hyviä juttuja tuttujen suositusten kautta kuin satunnaisilla kokeiluilla, joista syntyy usein enemmän roskaa kuin elämyksiä.

  2. Hahaa, tähän onkin pakko päästä kertomaan että minulle tarjottiin VESSAPAPERINÄYTETTÄ kaupassa. muoviin pakattuna tietenkin, oletan muutama palanen siellä oli.
    epäuskoisena päätäni pudistellen kieltäydyin tarjouksesta. huhh…

  3. Picea, vessapaperinäyte on kyllä jo aikas hurjaa 😀

    Anu, en minäkään tuosta sokerittomuudesta piittaa. Tai siis mieluummin sokeria kuin jotain epämääräisempää makeutusainetta.