Kulutusjuhla

Epäekologiset ostokset nolottavat kassalla

Kaventajien Annikaa nolottaa usein kaupassa, erityisesti siksi, että hän kokee velvollisuudekseen ostaa ympäristöystävällisiä tuotteita: ”Minua nolottaa mennä samaan kauppaan kahdesti päivän aikana. Etenkin jos paikalla on sama kassa. Nolottaa myös ajatus siitä, että lähikauppani kassat tunnistavat minut ja tietävät, mitä minulla on tapana ostaa. Sen vuoksi ostankin vähäiset tavallisista kaupoista hankittavat ostokseni vuorotellen eri kaupoista.

Asuintoverini voihkaisivat epäuskoisina, kun kerroin näistä nolostuksistani. Selvitin heille, että nolouslistani on vielä pidempi. Minua nolottaa myös se, että muut näkevät, mitä ostan. Siis ei vain kassat, vaan myös muut asiakkaat. Ei minua toki nolota silloin, kun ostan luomutuotteita, kauramaitoa, kotimaista, täysjyvää ja niin edelleen. Nolotus tulee silloin, kun tekee mieli appelsiineja (jos ne eivät ole Reilun kaupan), nuudeleita ja suklaata. Saati silloin joskus, jos ostan jotain epävegaanista, tai kun ystävän poikakaveri on pyytänyt tuomaan pari olutta! Hyi kun hävettää! Oikein kärvistelen kassalla ja toivon, ettei kukaan ehdi huomata ostoksiani.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Vaikka toisaalta ympäristöystävällisten ja eettisten tuotteiden ostaminen on nimenomaan valtavan hieno etu ja mahdollisuus, eikä mikään ikävä velvollisuus. Mutta kun aina ei voi sellaisia tuotteita ostaa, niin voi hirvitys! 🙂