Kulutusjuhla

Osa jauhelihasta tehdään pakastetusta lihasta

Haarukka ihmettelee jauhelihaa, joka on pakastetusta lihasta, mutta sitä ei kuluttajalle kerrota: ”Mutta nyt sitten ruokatalot kertovat ihan julkisestikin, että osa ostamastamme jauhelihasta tehdään pakastetusta lihasta. Aamulehden artikkelista selviää, että pakastelihaa on jauhelihan seassa noin 7-15 prosenttia – siis siinä paketissa, jota meille kaupan hyllyllä tuoreena myydään. Vähän oudoksuttaa, että tätä informaatiota ei muisteta minkään paketin kyljessä mainita.

Pakastelihaa käytetään kuulemma ”tuoreessa” jauhelihassa, jotta jauhelihamassa saadaan nopeasti jäähdytetyksi ja säilyvyys paranee. Siis mitä? Onhan se pakastelihakin joskus ollut tuoretta. Säilyykö se 7-15 prosenttia jauhelihapaketista siis huonommin? Uskotaanko ruokataloissa, ettei kuluttajia haittaa, jos (vain) kymmenesosa lihasta on (vähän) pilalla? Ja kuka on tullut siihen tulokseen, että tämä asia ei kiinnosta kuluttajia pakkausmerkinnän vertaa?” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Kyllä se ehdottomasti pitäisi kuluttajalle kertoa, sillä kerran pakastettuahan ei saisi uudelleen pakastaa, ja aika moni pakastaa tuorettakin jauhelihaa. Sitä paitsi, onhan se nyt ihan eri asia onko joku oikeasti tuore vai vanha ja pakastettu. Itse olen ihmetellyt ja harmitellut leipäosastolla sitä, että monet rieskat ovat jo valmiiksi pakastettuja vaikka tuoreena myydään, eikä niitä voi enää sitten kotona pakastaa (haperustuvat uudelleen pakastettaessa, olen kokeillut). Onneksi se sentään kerrotaan pakkauksessa.

  2. Uuh, jopas oli uutinen. Todellakin tuo pitäisi lukea jo pakkauksen päällä, jotta ihmiset tajuavat olla laittamatta sitä uudelleen pakastimeen. Montaa kertaahan ei saa pakastaa. Foorumeita lukiessa olen huomannut, että monet ”käyhät” ostavat alelaarista monta pakkausta esim. jauhelihaa ja pakastavat sen.

  3. Ei kannata vauhkoontua

    Eiköhän pakastamisella ja pakastamisellakin ole eroja. Kodeissa on vähän eri kaliiperin laitteet, eikä hygieniatasoa muutenkaan ole standardoitu, joten on ollut selkeintä opettaa, ettei kerran pakastettua saisi pakastaa uudelleen.