Kulutusjuhla

Siirtymä opiskelijasta työttömäksi toi selvän tulonlisäyksen

Itse on rikastunut:  ”Olen alkanut ”tienata” (eli nostaa ”työttömyyskorvausta”) ja voi herra jumala että on rikas olo. Summista sen verran, että opintotukeen verrattuna massia tulee pari sataa enemmän. Miettikääs sitä. Päivän verran tilillä oli nelinumeroinen summa rahaa! En muista koska viimeksi on ollut niin paljon. Nyt ei ole enää neljää numeroa, mutta edelleen reilusti. Minun mielestäni. Kunnon shopping spree oli tässä alkuviikosta, ensin hassasin kaupungille nelisen kymppiä (mm. ihonhoitoasioita, uusi akku puhelimeen, meikkejä ja Turtles-lautasliinoja, koska meillä ei ole ikinä ollut lautasliinoja!), samaten apoteekkiin meni nelisen kymppiä, ja eilen lähti tilaukseen uudet kuulokkeet. [- – -] Raha on siis varsin mukava asia, kuten voimme vuodatuksestani päätellä. Arkenakin saa luksusta, kuten juustoa leivän päälle, tomaattia, HeVi-shotteja ja saunalimpparia. Naps naps, sanoo suu.” (Mari Koo)

4 Comments

 1. Kuulostaa tosi hyvälle!
  Terveisin, hoitovapaalla 600 euroa käteen per kk.

 2. Hyvä esimerkki siitä, miten köyhän saamat lisärahat menevät suoraan kulutukseen kotimaassa. Kunpa SATA-komiteakin ymmärtäisi tämän!

 3. Alkuksi se tuntuukin luksukselle, mutta kun elää muutaman vuoden työttömänä tai vastaavalla rahalla huomaa ettei se loppujen lopuksi ole niin luksusta. Opiskelijaedut poistuu ja monien asioiden hinta nousee aina vuokrasta (ei voi asua opiskelija-asunnoissa) bussikorttiin. Ja jos joutuu elämään pitkään tukien varassa tulevaisuus näyttää entistä masentavammalle. Opiskellessa sitä vielä uskoo, että kun valmistuu saa työn ja pääsee rahaan kiinni. Työttömänä tai sairaana ei koskaan tiedä milloin kyseinen olotila mahdollisesti loppuu tai loppuuko koskaan. 🙁

  Mutta onnea nyt edes sen parin sadan puolesta! Toivottavasti pääset eteenpäin ja seuraavassa tilassa tulot taas nousevat. 🙂

 4. Pohdin jo opiskeluaikoina useampikin vuosi sitten kesällä sosiaaliturvalla eläen, että on se kumma kun ihmisiä opiskelusta rangaistaan. Kesäkuukausina siis väliaikaisesti työttömänä sai valtiolta todellakin satoja euroja enemmän rahaa kuin paikoin raskaina opiskelukuukausina! Tässä on suunnaton epäsuhta, jota en vaan voi ymmärtää. Mielestäni tekeminen pitäisi aina palkita.

  Toki opiskelusta saa palkkioksi toivottavasti tutkinnon, mutta moniko nuori ajautuu oikeasti burnouttiin jo opiskeluaikana talousvaikeuksien vuoksi? Tästä sitten siirrytään tutkinnon jälkeen jatkuvaan depressio-sairauspoissaolokierteeseen jos töihin nyt on kykyä (tai kiinnostusta) alun alkaenkaan mennä. Moni työpaikkakin kun on sellainen, että tuo nelinumeroinen summa tilillä on harvinaista herkkua. Keskiansioihin uskova opiskelija joutuu usein pettymään kun ensimmäinen palkka on rutkasti, jopa 1000-2000 euroa alle mediaanin.

  Onneksi suomalaisuuteen kuuluu ainakin osittain vielä ahkeruus ja velttoilun yleinen karttaminen. Jos kansa ei jaksaisi yrittää tehdä työtä edes työnteon ilosta, oltaisiin hienossa jamassa. Kannustan kaikkia toimettomiakin siis ottamaan osaa vaikka vapaaehtoistöihin työttömyyden aikana, jos ei muuten, niin päivärytmin ja työntekovalmiuksien ylläpitämiseksi. Jonkun asian askartelu pitää mielen vireänä ilmaisen rahan ja toimettomuuden kehdossa. Toivottavasti vältämme sen tilanteen, jossa ihmisillä ei ole halua lähteä töihin liian korkean työttömyyskorvauksen vuoksi.