Kulutusjuhla

Valmislihapyöryköiden ainesosat ja niiden määrä

Havaintoja-blogissa tutkaillaan Atrian lihapyöryköitä: ”Kyseisen tuote sisältää lihaksi luokiteltavia aineita 48%. Tuotteen lihapitoisuus on 15%. Millaisen lihapullan lihapitoisuus on 15%?? Ennen muinoin, kun oli vielä käytössä luokittelu A- ja B-luokan makkaraan, A-luokan raja oli 63%. Viidentoista prosentin osuus voisi kuulua jonnekin P-luokkaan. Entä mitä on se kaikki 33 prosenttiyksikköä, joka on jotain lihaksi luokiteltavaa muttei lihaa – jotain täyttä paskaa? Atrian nettisivuilla on tuotteista ainesosatiedot, niin myös näistä lihapyöryköistä: vesi, koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho, mausteet (mm. sinapinsiemen, korianteri, paprika), naudanliha, korppujauho (vehnä), silava, suola (1, 1 %), glukoosi, arominvahvenne E 621, hapettumisenestoaine E 331, emulgointiaine auringonkukkalesitiini, hiivauute, vehnäkuitu, aromit. Yhteensä siis 18 ainesosaa. Tai oikeastaan 16+x+y, sillä listasta löytyy niin kovin tuttu mutta samalla mystinen ”aromit”, ja niitähän voi olla vaikka 20 kappaletta. Käytettyjä aromeja ei EU:n lainsäädännön mukaan tarvitse erikseen eritellä. Lisäksi listassa mainitaan mausteet, joita luetellaan sulkeissa kolme kappaletta, ja annetaan ymmärtää, että niitä on käytössä vieläkin enemmän. Ja miksi oikeastaan samassa tuotteessa edes tarvitaan perusraaka-aineen (=lihan) lisäksi 1. mausteita 2. aromeja 3. arominvahvennetta?? Kuinka mautonta tällainen ruoka todellisuudessa siis olisi ilman kaikenmaailman kemiallisten tai jopa luonnollisten aineiden lisäämistä ruokaan?” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Lidlin lihapullissa on yhtenä ainesosana listattu puuvilla!

1 Pingback

  1. Aiheita