Kulutusjuhla

Mikrotason logistiikka vie mökillä aikaa

Mökillä arki on erilaista, todetaan Esinetarinoissa: ”Käytäntöjen hioutumattomuus aiheuttaa ajoittain stressiä. Missä penteleessä on puhelimen laturi? Mihin laitan tyhjän pullon? Missä on keittiöpaperi, teepaketti, energiajätepussi?  Kun lauma ihmisiä kehittää omia ratkaisujaan esinemaisemassa, roskiksia on pian useita ja tarve-esineet kroonisesti kateissa. Kuluu uskomattoman paljon aikaa pelkkään mikrotason logistiikkaan. Rutiinien materiaalisten komponettien merkitys ei jää epäselväksi. Kyllä arki on kevyttä lomaan verrattuna.

Toisaalta juuri se, että veden lämmittämiseen saunan padassa menee aikaa, viehättää mökkiläistä. Olemassaolo onkin vaativaa, ei sietämättömän kevyttä. Perusasiat palaavat keskiöön. Ruoan hankkimista pitää miettiä, kun kauppa ei ole kulman takana. Ruokaa voi jopa hankkia suoraan luonnosta: nokkonen ja hauki haastavat Pirkka-tuotteet. Sähkökatko kruunaa ekskursion talonpoikaiseen taloudenpitoon – vesi on kannettava järvestä ja ruoka tehtävä tulella.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Mielenkiintoinen huomio!

    Ihmiset jaksavat optimoida hahmojensa panssari/hyökkäys/mitälie -arvoja World of Warcraftissa vaikka ikuisuuteen asti, vaikka se on mikrotason logistiikkaa. Kun arkiaskareista tehdään erilaisia, lisätään vähän haastetasoa ja asetetaan ne lomakontekstiin, tuleeko tästä muokatusta arjesta tietyllä tavalla peliä? Ja onko pohjimmiltaan kyse siitä, että WoW:ista tai mökiltä pääsee pois, arjesta ei?