Kulutusjuhla

Ikean kuvasto on enemmän kuin mainospläjäys

Jokin hetki sitten asuntooni tipahti Ikean uusin kuvasto. Olin kuvitellut, ettei sitä minulle jaeta, kun ovessa on ”Ei mainoksia” -lappu, mutta en nyt tästä kuvastosta vetänyt herneitä nenään, kuten puhelinluetteloista. Ikean kuvastoa nimittäin voi perustella lukuisin syin, mm. niin, että pitäähän minun tietää, millaisia ratkaisuja kyseinen liike tarjoaa, vaikken siellä kovin usein mitään osta (en muista, että tänä vuonna olisin myymälässä käynyt, enkä netistäkään ole mitään tilannut).

Selasin siis kuvastoa ja pakkohan se on myöntää, että taas löytyi pieniä, fiksuja ratkaisuja. Tai pieniä ratkaisuja, jotka kertovat siitä, miten Ikeassa nähdään asuminen ja eläminen kokonaisvaltaisesti ja sitten kehitellään keinoja nykytilan mukana.

Kuten saapasripustimet: ”Koukulla varustettu ripustin säästää lattiatilaa ja estää saappaanvarsien kokoonpainumisen (3,95 e/kpl).”

Minulle kelpaisi parit tuollaiset, koska seinältä löytyisi tilaa ja saappaat retkottavat lattialla.

Kannettavien käyttö mm. sohvalla oleskellen on saanut Ikean kehittelemään erilaisia sylitasoja. Sellaista en itse kaipaa, mutta onhan tuo osoitus siitä, kuinka ihmisten toimintatapojen muutoksia havainnoidaan.

Ekologisuuden esiinnostoja

Kuten kaikki muutkin yritykset, niin Ikeakin nostaa esiin ympäristönäkökulmat. Näppärästi yritys voi nyt osoittaa, että heidän tekemänsä ratkaisut rahan säästössä tarjoavat myös ympäristösäästöjä. Eli esim. seuraaaa:

”Tuotepakkausten ulkonäkö on meille sivuseikka. Tuotteemme on pakattu litteisiin pakkauksiin, koska haluamme säästää enemmän – ei siksi, että voisimme myydä nemmän. Litteiden pakkausten ansiosta rekat voidaan täyttää mahdollisimman järkevästi, rekkoja tarvitaan vähemmän ja päästöt pienenevät.  Pakkauksemme ovat kierrätettyjä ja kierrätettävää materiaalia, joten uutta raaka-ainetta tarvitaan hyvin vähän. Ruskea pahvi on yksi parhaimmista kavereistamme – sen avulla säästämme rahaa ja ympäristöä.”

Kuvasto, joka myös säilytetään

Ikean kuvasto saama asema ja merkitys on myös kiinnostava. Mistä muusta tuotekuvastosta jaksettaisiin vouhkata samalla tavalla? Kirjoittaisinko minäkään minkään muun yrityksen mainoslehtisestä tähän tapaan? Tai no, myönnän, että olen joskus kiinnostuneena selanut myös esimerkiksi Bilteman paksua pumaskaa, joten jos se tulisi vastaan, niin voisin kirjoittaa siitäkin.

Kuvaston merkitystä korostaa myös merkintä ”Ilmaiskappale. Arvo 5,-”.

Toiset tietysti myös säilyttävät kuvastoja. Kuten Annu:

”Olen laittanut IKEAn kuvaston talteen jo vuodesta 2000, jolloin vuoden 2001 kuvasto ilmestyi. Näitten säästäminen ei ole ollut tarkoituksellista, ovat vaan sujahtaneet takimmaiseen lehtilaatikkoon enkä ole raaskinut pois heittääkään. Vuonna 2000 muutettiin perheen kasvaessa, ja siksikin tuli laitettua kuvastot talteen. Kymmenessä vuodessa kansien ilme ei ole paljon muuttunut.”

Nyt olisi tietysti hauska kuulla, mikä on teidän muiden suhde Ikean kuvastoon ja oletteko tehneet sieltä havaintoja tai kiinnostavia löytöjä? Tai asioitteko ylipäätään yrityksessä? Viimeisin syy Ikean esiintymiseen otsikoissa on tainnut olla kohina siitä, että israelilaiset uhkaavat boikotilla ruotsalaisyrityksiä.

Kuvastoa voi noutaa monella paikkakunnalla nyt myös R-kioskeista.

5 Comments

  1. Minähän olen Ingvar-sedän parhaita asiakkaita. Värejä, muotoja, leikkiä – ja halvalla. Ja kunhan nyt katsoo, ettei osta sieltä sitä viiluliima-lastulevyhässäkkää, niin saa hyvää ja kestävää. Mm. viime jouluinen sänkyostokseni on edelleen parhautta, sain laatua (voitti testejä) pirun paljon edukkaammin kuin Hästensin tai Duxin ostaessani. Menee mainoksen puolelle jos enemmän sanon. Taisi kyllä mennä jo…

  2. Pakko vaan huikata Annulle moikat ja kertoa, että meidänkin kirjahyllyn perimmäisestä nurkasta löytyy Ikean kuvastot vuodesta -99 lähtien. Lomamatkoilta olen tietenkin roudannut tuliaisiksi paikallisia Ikean katalogeja. Tällä hetkellä punnitsen joka päivä viitsinkö hakea R-kioskilta ylimääräisen kuvaston vai odotanko että posti toisi sen laatikkoon (terveisiä pk-seudun ulkopuolelta, jossa kuvastoa ei jaeta koteihin). Toistaiseksi olen malttanut odottaa, että posti toisi. Mutta muistan elävästi sen elokuisen ilon, kun usein viikonlopun aikana uusi kuvasto oli tupsahtanut laatikkoon. Ideointi ja unelmointi sai alkaa!

  3. Mahdollista Ikean kuvastojen historiallista havinaa kaipaaville tiedoksi Ikean kuvastoa vuodelta 1965 🙂

  4. Tuo kannettavan sylitaso on ollut jo pitkään harkinnassa, kun harvoin tulee konetta minkään pöydän päällä käytettyä. Enkä ole missään muualla kuin Ikeassa nähnyt samanmoista.

  5. Kannettavan sylitaso (se versio, jossa on rouhetäytteinen tyyny ja sen päällä muovilevy) on loistava keksintö, se toimii paitsi sylissä, myös sohvalla tms. epätasaisilla alustoilla.