Kulutusjuhla

Loukku banaanikärpäsille ruokakaapin aineksista

Omassakin asunnossani lentelee taas banaanikärpäsiä. Siksi Anjan banaanikärpäansan aion ottaa pian käyttöön: ”

 • Juomalasi tai lasipurkki (läpinäkyvä, niin voi laskea raadot)
 • Kansi: ei välttämätön, voi käyttää esimerkiksi paperista truuttaa tai kantta, jossa reikä.
 • Nitistysliemeen jotain makeaa, yksi tai useampi näistä: balsamiviinietikka, omenaviinietikka, mikä tahansa etikka,siirappia, sokeria, mehua, hedelmänpala, punaviiniä, konjakkia (banaanikärpäset ovat näköjään persojaalkoholijuomille…)
 • sekä käsi- tai konetiskiainetta
 • Nitistysliemi sekoitetaan juomalasiin, joka sijoitetaan banaanikärpästen majapaikoille” (Mari Koo)

9 Comments

 1. Tehokkain tapa poistaa banaanikärpäset on poistaa kaikki mätänevä ruoka-aines (biojäte) asunnosta. Kärpäset katoavat sen jälkeen muutamassa päivässä.

 2. Kantena voi käyttää tuorekelmua, johon pistelee reikiä.

  Ja edelliseen kommenttiin viitaten, banaanikärpäset voivat joskus pesiytyä kukkaruukkuihin, jolloin biojätteen hävitys ei auta. Ruukkumulta pitäisi päästää ihan kuivaksi, jotta kärpäset kuolisivat. Kaikki kasvit eivät tosin tätä kestä.

 3. Banaanikärpäset eivät ole kiinnostuneet mullasta. Se on ihan toinen laji (yleensä harsosääski), joka pesiytyy multaan. Aika lailla saman näköinen, mutta eri laji ja myös hävityskeinot ovat eri.

 4. Aah! Anteeksi erheeni. Olisikohan tarjota näihinkin vihulaisiin päiviltäpäästövinkkiä?

 5. Luin jostain, että kukkakärpäsiin tehoaa myös tämä kikka: laita tulitikku ruukunmultaan niin että rikkiosa jää mullan pintaan. Kastellessa kukkia haihtuu rikkiä ja kärpäset kuolee parin viikon päästä? Vielä noita lentelee kun ei ollut kuin 3 tikkua ja noita kukkia kun on ikkunalauta täynnä :-0

 6. Omenaviinietikka+tippa käsitiskiainetta+muutama tippa vettä (lieventämään etikan hajua) mukiin. Ei kikkailuja. Odota tunti tai kaksi, laske ruumiit.

 7. Omat havaintoni tukevat Antti-Juhanin tuossa esittämää tapaa. Ansat eivät toimi.

  Kokeilin itse (tosin ilmeisesti vääriin ötököihin) tuota etikkaideaa ja olen sivusta seurannut erästä toista vastaavaa ansakoetta. Ei ole toiminut. Ehkä väärin toteutettu.

  Se on taas tepsinyt sekä banaanikärpästen että harsosääskien (?) kohdalla, että niiden asuinalueet tai tuokailupaikat poistetaan tai muutetaan. Blogini kestosuosikkipostauksessa on aiheesta aavistuksen enemmän: http://vaiheinen.blogspot.com/2008/07/banaanikrpnen.html

 8. Olen kokeillut punkkua ja erilaisia mehuja astianpesuaineen kanssa banaanikärpästen häätämiseen, kertaakaan ei ole toiminut.

  Ne kukkaruukussa majailevat ötöset ovat tosiaan harsosääskiä, ja ne tykkäävät kosteasta mullasta. Niistä pääsee eroon joko antamalla ruukussa olevan mullan kuivahtaa läpikotaisin tai sitten tylymmin kastelemalla mullan, odottamalla että toukat ilmaantuvat mullan pinnalle ja sitten sumuttelemalla Raidilla.

 9. Voisi mainita, että olen itse kokeillut näitä loukkuja, ja vaikka ne kyllä loukuttavat banaanikärpäsiä, ei siitä ole mitään hyötyä jos niitä jatkuvasti sikiää lisää biojätteissä. Voihan se tosin olla, että loukku nopeuttaisi kannan häviämistä biojätteiden viennin jälkeen.

  Mutta tässä on hyvä niksi: jos asuntoon ilmaantuu banaanikärpäsiä ja biojäteastiassa ei ole wanhoja jätteitä, niin se tarkoittaa, että jonnekin on jäänyt mätänevää ruokaa. Banaanikärpäset tunnistaa kokemukseni mukaan eroon harsosääskestä esim. siitä, että banaanikärpäset lentävät kulmikkaasti kun taas harsosääsket pyöreästi (ja banaanikärpäset ovat yleensä – tosin eivät aina – keltaisia).