Lauantaina Porkkanamafian yksivuotisseminaarissa puhunut akatemiatutkija Mika Pantzar peräänkuulutti erityisesti yhteiskunnallisia toimenpiteitä kulutuksen muokkaamiseksi ympäristöystävällisemmäksi.

”En usko siihen, että pienillä kulutusteoilla ihmiset pelastavat maailmaa. Eivät joet tai meret ole tulleet puhtaammaksi kuluttajien ansiosta, vaan siksi, että isot yritykset on pakotettu puhdistamaan päästöjään,” Pantzar totesi.

Vastuuta vyörytetään paljon ihmisille. Kaikkialla on vahva näkemys siitä, että ihmisten pitää oppia toimimaan vastuullisen kuluttamisen kautta, omasta vapaasta tahdostaan yhteisen hyvän puolesta.”

Pantzar totesi, että esimerkiksi hygieniatasomme on noussut sadassa vuodessa merkittävästi: muutamien likagrammojen puhdistamiseen käytetään päivittäin valtava määrä vettä. Yhtä lailla olemme tottuneet jääkaappeihin ja pakastimiin.

Erityisen merkittävinä kohtina Pantzar mainitsi asumisen ja liikenteen. Väljä asuminen on edelleen ihanne, vaikka se kuluttaa luonnonvaroja. Samoin liikenne ja liikkuminen ovat kasvaneet: 1950-luvulla suomalaiset kulkivat kahdeksan kilometriä päivässä, nyt porhalletaan 40 kilometriä.

Seminaarissa puhui myös tutkija Petri Kola. Hänen esityksensä kalvot löytyvät SlideSharesta.
Olin myös itse puhumassa tilaisuudessa lyhyesti kuluttajista ja nettimaailmasta, ja minunkin kalvoni löytyvät SlideSharesta.

Mika Pantzarin kommentteja voi kuunnella myös tallentamistani videopätkistä. Nämä eivät sisällä Pantzarin puheita kokonaisuudessaan, vain pari pätkää:

Mika Pantzar, osa 1

Mika Pantzar, osa 2