Kulutusjuhla

Jouluntoivotukset kera iPhone -hankinnan

Joulusta saa perustelun ostaa myös itselleen lahjan. Niin tein minäkin: kun sain kuulla, että Veikon Koneesta saa iPhone 3GS:n heti mukaan, niin päätin lopultakin siirtyä tehokkaampaan mobiiliaikaan. Arvostan sitä, kun halutun tuotteen saa heti mukaan eikä tarvitse odotella toimituksia.

Koko vuoden olen käyttänyt ystävältä lainassa olevaa kännykkää sen jälkeen, kun omani hajosi. En jaksa seurata teknologian kehitystä, mutta kun hallussani on jo MacBook, niin tietysti iPhone houkutti.

Soneran kytkyliittymään joutuminen tietysti ärsyttää, mutta nielin senkin. Pystyin perustelemaan siis hankintaa monin tavoin: uusi luuri olisi pitänyt joka tapauksessa ostaa ja ehkä tämä nyt oli sopiva aika eikä se hintakaan tule ihan mahdottomaksi.

Mutta ratkaisevaa ovat tietysti tunteet. iPhone on näkemykseni mukaan minun kuluttajaidentiteetilleni sopiva ja tukee sitä kuvaa, jonka haluan itsestäni antaa. iPhonen käyttö antaa ikään kuin silauksen, jonka ansiosta voin tuntea kuuluvani tiettyyn porukkaan, olla tyylikäs nykykuluttaja tai jotain muuta mieluisaa.

Onhan laitteesta tehty tietysti ympäristöraporttikin (pdf), kuten nykyaikana kuuluu: arvioidut elinkaaren kokonaishiilidioksidipäästöt ovat 55 kg, joilta noin puolet tulee kuluttajan käytössä ja tuotannosta 45 prosenttia (näiden lisäksi pakkaus 1 %, kuljetus 5 %). Tästä saa motivaatiota huolehtia laitteen energiankulutuksesta ja myös pyrkiä siihen, että sama iPhone olisi käytössä mahdollisimman pitkään.

Nyt olen näplännyt uutta laitetta pari päivää eli olen vielä opetteluvaiheessa. Vinkkejä softista olen lueskellut mm. Erkan tuoreesta blogikirjoituksesta. Todennäköisesti en siis rauhoita joulunaikaakaan netittömään elämään, vaan räpläilen iPhonea loikoillessanikin. Piparit

Siinä sivussa voi nautti myös itseleivottuja pipareita.

Herkullisilla tuoksuilla ja mauilla höystettyä levollista joulua kaikille Kulutusjuhlan lukijoille, kuluttakaa rakkaudella!

7 Comments

 1. ”Kuluttajaidentiteetti” on jännä juttu.
  Minkä verran se kumpuaa omista valinnoista ja minkä verran tosiaan siitä, että haluaa ”kuulua tiettyyn porukkaan”.

  Matkapuhelinten kanssa sen huomaa oivasti.
  voisi melkein tehdä keittiöpsykologisen tutkimuksen siitä, miten käytössä olevan matkapuhelimne malli ja tyyppi korreloivat ihmisen yleisen kulutuskäyttäytymisen kanssa. Ja toisaalta, kuinka matkapuhelin korreloi sen ”kuluttajaidentiteetin” kanssa.

  Itse sitkeästi omalla kohdalla välttelen mobiili-internettiä, oli kyse sitten puhelimista tai netbookeista (vai miksi niitä minikokoisia tietokoneita sanotaankaan?). En vain onnistu löytämään yhtään syytä siihen, miksi minulla pitäisi olla mahdollisuus päästä internettiin _jatkuvasti_. 😉 Varmasti käteviä laitteita JOS niille on käyttöä, mutta kuinka usein mobiili-internettilaite hankitaan vain siksi kun ”semmoinen pitää olla”?

 2. Stazzy, mitä päättelet (keittiökuluttajapsykologisesti) ihmisestä, jonka kännykkä on yhdeksän vuotta vanhaa mallia, ja sekin käytettynä ostettu? 😉

 3. Välttelen tekemästä suuria päätelmiä kenestäkään muusta kuin itsestäni, mutta olisihan tuossa gradun aihe jollekulle 😉

 4. Mobiili internetyhteys (Ei ole olemassa mobiili-internetiä, sama netti se on kuin ennenkin) on kyllä asia, jonka hienouden ymmärtää vasta kun sitä käyttää. Siinä missä myöhässä olevaa junaa odotellessa muut pistävät tupakiksi tai räyhäävät VR:n kassaneideille, voi viettää aikaansa vaikka YouTube-videoita katsellen, sähköposteja hoitaen tai vaikka blogaten jos niikseen tulee. Nyt kun Spotifykin on saatu ainakin osaan matkapuhelinmalleista, monipuolistuu käyttö lähes kotona olevan tietokoneen tasolle.

  Moniko muuten enää mieltää kotona olevan internet-yhteyden erilliseksi tietokoneestaan tai päivittäisista tietokonerutiineistaan. Enää ei käynnistetä verkkoyhteyttä, lasketa minuutteja, pennejä ja markkoja, eikä mitään sellaista. Enää ei edes tiedetä mitkä kaikki ohjelmat ovat missäkin vaiheessa yhteydessä internetiin. Musiikin toisto, videoiden toisto ja jopa hyötyohjelmat (Google Docs) ovat siirtyneet internet-yhteydestä riippuvaisiksi. Ok, joku vanhakantainen voi nyt alkaa suu vaahdossa selittämään LP-levyistään ja DVD-VHS-kokoelmistaan, mutta koitetaan nyt pysyä kiinni ajan hengessä.

  Internetistä on tullut niinsanotusti ubi, kaikkialla läsnä oleva ja huomaamaton päivittäinen apulainen. Puhelin on luonteva tapa ottaa tämä tieto- ja rikkiviisas internet-yhteys mukaan myös matkalle, lyhyelle tai pitkälle sellaiselle.

 5. Matti,
  tuo toki, en kiellä.
  Toisaalta, omalla kohdallani en näe tarvetta mobiilille internetin käytölle.
  Myöhästyviä junia varten kirja tai sanomalehti.

  Ei sillä, etteikö internet taskussa olisi kätevä, mutta vielä toistaiseksi kaukana välttämättömästä. Sitten kun on, niin sitten. Tällä hetkellä se on vain (minulle) turha lisäkustannus.

 6. Näin suunnilleen viikon käytön jälkeen olen mm. hakenut iPhonestani karttatietoja, Reittioppaan aikatauluja, selannut ja päivittänyt Facebookia, etsinyt baaripöydässä tietoa kädestäennustamisesta… Eli näköjään sitä käyttöä löytyy ja koska loppujen lopuksi käytän luuria aika vähän puhumiseen, niin ilahduttaa, kun mobiilille internetille tuntuu olevan oikeasti käyttöä.

  Enkä aiemmin ole omistanut myöskään mp3-soitinta, mutta nyt se on sitten samassa paketissa, joten tulee kuunneltua musiikkia ja podcasteja.

  Eräs ystäväni sai äskettäin käyttöön n. kymmenen vuotta vanhan Benefoninsa, kun löysi sopivan akun kirpputorilta parilla eurolla. Kyseistä puhelinta on nyt ihailtu ihailtu: retroilua siis näissäkin laitteissa 🙂

 7. Kiinnostaa kuulla kokemuksia tuosta iphonesta lisääkin! Ja oikeastaan muistakin puhelimista. Oma, vuoden vanha Nokiani on ainakin osoittautunut ihan surkeaksi, ei muun muassa näytä luetteloon merkityn soittajan nimeä tämän soittaessa tai lähettäessä tekstarin ja välillä suostuu toimimaan vain handsfreellä… Ok, huolto on ehkä keksitty, mutta minusta on tosi ärsyttävää kantaa päivittäin tosi tarpeellisia laitteita huoltoon sinne, minne matkani ei muuten kulje. En ole vielä edes haaveillut netistä puhelimessa, kun nyt ensin tuo soittelu ja tekstailu pelaisi moitteetta.