Kulutusjuhla

Tuote kuin tuote voi tuottaa pettymyksen – oli ekoa tai ei

Nei testasi ekotuikkuja ja joutui harmikseen toteamaan, että tuikkujen taso ei täyttänyt odotuksia: ”On aina kurjaa, jos ostettu tuote ei toimi, mutta jostain syystä ekovaihtoehtoon tahtoisi luottaa vielä tavallista markettituotetta enemmän. Voin kuvitella, että joku toinen samaisen tuikkupaketin varovaisen vihreällä mielellä ostanut asiakas kiroaa nyt koko ekotuotteiden kirjon ja leimaa ne kaikki tältä istumalta toimimattomiksi tai vähintäänkin heikoiksi.

On niin paljon helpompaa käyttää tunnettua ja tutunmerkkistä tuotetta kuin tarttua kaupan hyllyllä johonkin uuteen, jonka toimivuudesta ei ole takeita. [ – – -] Sen vuoksi toivoisin kovasti, että markkinoille päästettäisiin vain oikeasti hyviä ja toimivia ekotuotteita, jotka toisivat kokeilijalle hyviä ja hauskoja ahaa-elämyksiä ja auttaisivat oman arkipäivän muuttamisessa askel askeleelta ekommaksi.

Niin se kai on, että ei kaikki voi mennä joka kerta ihan nappiin. Samalla tavalla ekotuote saattaa olla täysi floppi kuin mikä tahansa muukin tuote. Täytyy vain muistaa raportoida epäonnistuneesta ostoksesta kauppaan, niin he tietävät sitten tilata ensi vuonna jotakin toista ekologista tuikkulajia. Esimerkiksi soijakynttilöitä, jollaisia meillä poltettiin edellisenä jouluna oikein hyvällä menestyksellä.” (Mari Koo)

4 Comments

 1. Ekotuotteita kohtaan asetetaan nykyään täysin perusteettoman valtaisia odotuksia. Kaupasta ei osteta soijaa, tofua, ladattavia paristoja tai kasvatetusta bambusta tehtyjä huonekaluja. Sieltä ostetaan Jeesuksia, raitista happea ja kadonneita jääkarhuja. Kuten aina maailmankannan muuttuessa mielialaheilahtelut ovat valtaisia. Ensin eko- ja luomutuotteet ovat hippien sontaa, seuraavana päivänä maailman pelastus. Pitää vielä odottaa, että tilanne tasaantuu ja tuotantoarvojen hitaat rattaat kääntyvät tämän myllerryksen myötä pysyvästikin hieman ekologisempaan suuntaan.

  Ei sillä, ettenkö itsekin välillä kokisi pientä valaistumista kun näen jonkun etäisestikin ekologista muistuttavan ratkaisun perinteiseen tarpeeseen. Ja yleensä petyn kun huomaan, ettei asia ollutkaan sen ekologisempi vaan lähinnä prototyyppiasteella oleva täysin asiansa ajamaton raakile. Onneksi kehitys kehittyy ja joskus nämäkin tuotteet saattavat saavuttaa pisteen, jossa uutuusarvon sijaan asiakkaat löytyvät toimintatakuun myötä.

 2. Öh… häh?

  Tässä ei tainnut olla kyse jääkarhuista vaan kynttilöistä, joiden minunkin mielestäni pitäisi palaa edes kohtuullisesti.

 3. Matti, onneksi moni ekotuote on parempikin kuin muut vastaavat ja edullisempi. Esim. naisten kuukautissuojana kuukuppi on minusta voittamaton: vuosia kestävä tuote, eli jätettä ei synny lähellekään samaan tapaan kuin kertakäyttöisistä. Eikä se myöskään kovin paljon maksa, jos hinnan laskee nimenomaan vuosien käyttöön (eli alle kympin/v).
  Samoin itselleni hyviksi ovat osoittautuneet monet ekopesuaineet (joita toki voi korvata myös vaikka etikalla ja soodalla) ja kosmetiikka, luomuporkkanoiden maku on usein parempi kuin tavallisten jne.
  Mutta luonnollisestikaan ekotuotteiden laadun pitäisi olla yhtä hyvä kuin muidenkin, jotta se olisi kuluttajan kannalta hyvä valinta.

 4. Toki monet ekotuotteet ovat hyviä ja tosiaan parempia kuin perinteiset vaihtoehdot. Tämä onkin hieno asia. Silti kun joku vähemmän ekoihminen kävelee kauppaan, odottaa hän saavansa ekotuotteen korkeampaa hintaa vastaan lähinnä vapautuksen perinteisen kuluttamisen synnistä. Ja kaupan päälle vielä jonkun supertuotteen. Tämä on vielä toistaiseksi valitettavan harvinaista ja etenkin kaikenlaisten kepulipuljujen ”eko”tuotteet tekevät hirveästi hallaa hyvälle ajatukselle.

  Ja todellakin jos ostaa kynttilän, pitää sen palaa kuin kynttilän, oli se sitten ekoa tai ei. Puhuin itse niistä odotuksista, joiden mukaan ekokynttilän pitäisi käytännössä palaa kuin auringon, jotta se vastaisi hintaansa ja eko-sanalle asetettuja ideologisia odotuksia.