Kulutusjuhla

Luomumaito on tuplasti kalliimpaa – onko se myös tuplasti parempaa?

Timo Kantola käsittelee tuttua luomun ongelmaa: ”Osti yhden rasvattoman ja yhden vähän rasvaisemman luomumaitolitran. Kokeilumielessä. Hyvältä maistuu.

Mutta se hinta! 1,48 €/litra! Se tavallinen maito maksaa 0,76 €/litra. Luomu maksaa. Eipä mikään ihme, että luomun menekki jää pieneksi. Eihän se luomu sentä kaks kertaa parempaa ole. Vai onko?
Kaikki luomutuotteet näyttävät olevan kalliimpia kuin tavalliset tuotteet. Miksi? Pieni tuotantomäärä tuo suuret yksikkökustannukset. Ja tuotantomäärä pysyvät pieninä kun ei ole kysyntää. ” (Mari Koo)

2 Comments

  1. No, itse olisin kuitenkin enemmän pienten tilakokojen kuin halpojen hintojen puolella. Laadustahan kannattaa tunnetusti maksaa muuten, miksei sitten ruoan ollessa kyseessä.

    • Pienet tilat ovat minunkin mielestäni ihan OK. Luomulogistiikka ei kuitenkaan ole niitä tehokkaimpia. Eli tuotteiden saaminen suuremmassa mittakaavassa kuluttajan saataville on vaikeaa kun tuotteet ovat hajallaan ympäri maakuntaa. Hieman suurempi tilakoko ei vielä tarkoita huonompaa laatua. Tehdasmittakaavan tiloilla laatu saadaan tasaiseksi, mutta yleensä maku ei niin laadukas enään olekkaan.

      Hinnoista: aika monelle hinta on se määräävä tekijä koska kalliimpiin valintoihin ei vain ole varaa.