Kulutusjuhla

Indonesialaisen urheiluteollisuuden työntekijän on tehtävä pitkää päivää ruuan ja asunnon eteen

Outi Moilala esittelee laskelmia siitä, miten paljon indonesialaisen urheiluteollisuuden työntekijän täytyy tehdä töitä perustoimeentuloon: ”Naimattoman työntekijän täytyi työskennellä 6 tuntia kuukausittaisen juomavetensä, 4,5 tuntia riisinsä ja 40 tuntia kuukauden majoituksena eteen. Kuukauden kananlihojen vuoksi piti työskennellä 3,75 tuntia, 2 tuntia kananmunia varten ja 18,5 tuntia kuukauden vihanneksien saamiseksi ruokapöytään. Sokeri, tee, ja maito maksoivat 2,8 tunnin työpanoksen verran. Näistä tulee yhteensä 77,55 viikkotyötuntia. Suomessa normaali työaika on 38,25 tuntia viikossa. Pelkän yksinkertaisen majoituksen maksamiseksi pitää Indonesiassa siis työskennellä yli tuon määrän.” (Mari Koo)

4 Comments

  1. Hmh. Luin tuon alkuperäisen kirjoituksenkin, mutta kirjoitustapa oli mielestäni kovin epäselvä. Kuluista puhuttiin _kuukausi_tasolla (siis montako tuntia tarvitaan esim. kuukausittaiseen juomaveteen), mutta loppupäätelmässä puhuttiinkin _viikko_työtunneista (jonka oletan tarkoittavan viikottaista työmäärää).

    En sinällään epäile lukuja, mutta tuon olisi voinut kirjoittaa vähän selvemmin. Esim. jos majoituksen takia tarvitsee tosiaan työskennellä 40 tuntia/viikko, on se tietysti huomattavan paljon. Sen sijaan jos majoitus vaatisi 40 tunnin työskentelyä kuukaudessa, niin se on samaa luokkaa kuin Suomessa (40 tuntia on noin 1/4 kuukauden työmäärästä, ja yleensä vähintään 1/4 palkasta menee asumismenoihin).

  2. Itsekään en ymmärrä tuota laskutapaa. Laskin, että minun (yksin asuva, lapseton) täytyy työskennellä noin kaksi viikkoa, että saan katettua asumisen, työpaikan lounaat (melko halpa) ja kotona syömäni ruuan. Olenko siis köyhä?

  3. Kannattanee kysäistä Outi Moilalalta kyseisen tekstin kommenteissa, miten laskutapa menee, niin tulee varmemmin selko asiaan 🙂

  4. Olette oikeassa! Tekstiin oli päässyt virhe, joka on korjattu lähteenä olleisiin blogeihin. Tekstissä on yksi viikko-sana liikaa eli lauseen kuuluisi olla ”Näistä tulee yhteensä 77,55 työtuntia.” Koska indonesialaisten kaikki kulut eivät selviä lähteenä käyttämästäni Oxfamin laskelmasta, kunnollista kuukausitason vertailua Suomeen ei voi tehdä. Laitoin Suomen viikkotuntimäärän mukaan vain antamaan hieman suuntaa, vaikkakin viikoista ja kuukausista samalla puhuminen on sekavaa, myönnän kyllä. Kiitos tarkkanäköisyydestä, se on ilahduttavaa!