Kulutusjuhla

Halpa hintakaan ei innosta ihmisiä klassisen musiikin konsertteihin eli mitä pitäisi tehdä?

Hannu Oskala kirjoittaa Keskeneräisten ajatusten kaatopaikka -blogissaan tapahtumien lippujen hinnoista. Jääkiekkomatsiin maksetaan pari-kolmekymppiä, ja katsojia riittää. Sen sijaan kaupunginorkesterin konserttiin pääsee usein halvemmalla, koska sitä tuetaan voimakkaasti. Silti yleisöä ei tule. Oskala epäilee, etteivät edes edulliset alennushinnat saa opiskelijoita, eläkeläisiä tai työttömiä ryntäämään massoina HKO:n konsertteihin. ”Erittäin todennäköisesti väestöryntäystä ei syntyisi vaikka liput maksaisivat vain 2 € tai olisivat tyystin ilmaisia. Ei vaan kiinnosta. Ja taas toisaalta ne, joita kiinnostaa, ovat valmiita maksamaan laadukkaasta palvelusta.

Jos korkeakulttuurin voimakkasta subventiota perustellaan halulla saada nykyistä suurempi osa väestöstä osallistumaan sinfoniakonsertteihin, on halvat hinnat väärä keino. Jotain muuta täytyisi yrittää.

Kokeilemisen arvoista voisi olla vaikkapa “orkesterivoucherit”. Voisimme esim. antaa 20€ alennuksen mistä tahansa kaupunginorkesterin konsertista syksyn esityskaudelle vaikkapa Helsinkiin juuri muuttaneille, yli 6 kk työttöminä olleille, uusille opiskelijoille, 15 vuotta täyttäville tai 3 vuotta täyttävän lapsen yh-äideille, alle 15 000€ tienaaville eläkeläisille jne. Tuki voisi olla joka tapauksessa laajan ja tehottoman alennuksen sijaan kohdistettua ja henkilökohtaista.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. moi, toi ton toisen kappaleen loppu oli siis Mikko Särelän kommentista, ei mun kirjoituksesta.

  2. Hups, mitenkähän onnistuin kopioimaan tekstiin osan kommentista? Nooh, nyt korjattu eli on pelkästään sinun blogitekstiäsi. Kiitos huomiosta!