Kulutusjuhla

Mitä on luomutuorehiiva?

Sveitsissä peruskaupoissa (Migros ja Coop) on lukuisista tuotteista luomuversiot. Mutta silti yllätyin, kun havaitsin hyllyssä luomutuorehiivaa.

En ollut osannut luomuhiivaa edes kaivata. Enkä tietysti edes löytänyt tuorehiivaa silloin, kun sitä etsin: Suomessa tuorehiiva on yleensä jossain maitohyllyn tienoilla, mutta Migrosissa se oli valmistaikinoiden ja leivosten luona.

Suomen Hiiva kertoo sivuillaan, että heidän hiivansa on soveltuu luomuleivontaan:

”Tuorehiiva on lisäaineettomuutensa vuoksi ainoa oikea hiiva luomuleivonnassa. Kotimainen Tuorehiiva täyttää myös luomuasetuksen GMO-kieltovaatimuksen, sillä hiivaa ei ole geneettisesti muokattu.”

Tämä jäi minua vaivaamaan. Hiiva on elävä, yksisoluinen mikrobi. Kantahiivalle annetaan ravinnoksi sokeria, vettä ja happea. Eli voisi siis kuvitella, että luomuhiivalle annettu sokeri olisi luomua. Vai ovatko keskieuroopassa sitten antibiootit jotenkin yleisempiä hiivan valmistuksessa ja sitten pitäisi sanoa luomuksi sellaista, jossa ei ole antibiootteja?

Lähetin tämän perusteella kysymyksen Suomen Hiivalle netin kautta. Sain vastauksen:

”Suomalainen tuorehiiva soveltuu ja on sallittua luomuleivontaan. Hiivaa ei ole \”syötetty\” luomusokerilla, eikä käytössämme ole varsinäisia \”luomuravinteita\”. Kosher ja Halal vaatimukset täytämme.
En tunne Sveitsiläisten luomua, sen kuitenkin tiedän että hinta on viisinkertainen ja aktiivisuus maksimissaan puolet normaalista hiivasta. Antibioottien käyttö hiivan valmistuksessa ei ole nykyisin kovin yleistä. Ehkä kyseessä on jotenkin vanhoja perinteitä käyttämällä valmistettu hiiva?”

Tämä vastaus ei siis kovin paljon aihetta valaissut. En ole kokeillut Sveitsin tuorehiivaa, joten sen ominaisuuksista en osaa sanoa. Hinta nyt ei sentään viisinkertainen ole.

Päätin sitten vielä kerran kääntyä internetin puoleen. Löysin Sveitsin hiivatuotannon sivut, joilla mainittiin myös luomuhiiva. Perusteksti vakuuttaa, että kyseinen hiiva on valmistattu luonnollisella käymisellä ja niin, että se täyttää luomuvaatimukset.

Tavishiivasta” taas kerrotaan, että raaka-aineet ovat paikallisilta tiloilta (mm. melassi tai joku sellainen).

Jos joku siis osaa tähän luomuhiiva- vs. tavishiivapähkäilyyn antaa pätevän vastauksen, niin antaa tulla vaan. Hiivahan on esimerkiksi leivän valmistuksessa pieni ainesosa, joten esim. hiivan valmistuksessa käytetyn sokerilähteen alkuperä ja luomuisuus on aika minimaalinen tekijä.

Mutta kiinnostaa tietysti yleisellä tasolla, miten minkäkin ainesosan soveltuvuutta luomutuotteisiin määritellään.

Päivitys 24.2.

Lähetin kysymykseni Molegyyligastronomia-sivuston ylläpitäjälle ja elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopialle. Nyt sitten löytyi jo osaamista, eli tässä Anun viesti (hänen luvallaan lainattu). Luomuhiivalle on siis omat määritelmänsä:

”Enpä ollut ennen minäkään törmännyt tuollaiseen ja tein ihan mielenkiinnosta pienen lakisurffin.

Kun kaivoin asiaa hiukan, törmäsin ensin USDA:n sivuilla oheiseen luomuhiivan sertifiointidokumenttiin http://www.ams.usda.gov/AMSv1.0/getfile?dDocName=STELPRDC5087121. Katso sieltä erityisesti kohta 3.Policy. Siinä sanotaan, että jotta hiivan voisi sertifioida luomuksi, se tulee kasvattaa sertifioidussa luomukasvatusaineessa. Startterihiivan ei kuitenkaan tarvi olla sertifioitua.

EUkin on näemmä tehnyt asetuksen luomuhiivasta. Siitä löytyy maininta osoitteessa http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/legislation_en. Siellä sanotaan mm. näin:
Commission Regulations

The following Commission Regulations have been adopted thus far:

Commission Regulation (EC) No. 889/2008 of 5 September 2008 with detailed rules on production, labelling and control including its first amendment on production rules for organic yeast First amending Regulation, establishing new production rules for the production of organic yeast.
Commission Regulation (EC) No. 1235/2008 of 8 December 2008 with detailed rules concerning import of organic products from third countries

Tuossa First amendment -tiedostossa (kohta 7) todetaan suurin piirtein samaa kuin USDAkin eli että kasvualustan täytyy olla luomua. Lisäksi todetaan, että meneillään on siirtymävaihe, joka sallii hiukan suuremmat rajat ei-luomuraaka-aineiden käytölle, kunnes saadaan aikaan riittävä luomuhiivakanta.

Summa Summarum luomuhiiva on siis olemassa ja sille on juridiset määritelmät sekä USAssa että EUssa.

Luomuhiivaa myydäänkin jo maailmalla aika laajasti. Saksa on minullakin aika slecht (tai sinne päin), mutta englanninkielisellä haulla löysin esim. tämän luomuhiivan, jonka sanotaan sisältävän valikoituja hiiva- ja maitohappobakteerikantoja + että se on kasvatettu luomuviljalla http://organicmill.co.uk/acatalog/yeast.html. Kyseessä ei siis mielestäni ole puhdas hiiva, vaan sekä hiivojen että maitohappobakteerien seos ja siten minusta lähempänä raskia kuin hiivaa. Luomua anyways.”

6 Comments

 1. Minä kun kuvittelin, että hiiva ei voi nykyään saada virallista luomusertifikaattia juuri siksi, että se ei ole maataloustuote.
  Näin ymmärsin taannoin erään paikallisen ekokaupan plakeeteista. Mutta ehkä erhehdyin (tai he erehtyivät). Mutta jos niin on, niin saako ”luomua” hiivaa myydä luomuna?

  • Anu Hopia kaiveli tietoja luomuhiivasta, ja sille on siis omat määritelmänsä. Laitoin Anun viestin kokonaisuudessaan tuohon blogitekstiin.

   • Ok, kiva että kaivoit määritelmän esiin. Ilmeisesti kyse oli siis siitä, että kyseisen kaupan kyseinen hiiva ei säännösten muututtua enää kelvannutkaan luomuksi.

 2. Tää nyt ei liity aiheeseen (sori offtopic), mutta voithan sä sitä leipää tehdä ilman hiivaakin. Silloin leipätaikinaa nostatetaan useita päiviä. Näin valmistettu nokkosleipä on muuten parasta leipää mitä olen koskaan syönyt.
  Tässä voitais pohdiskella ”luonnonmukaisuutta leivän valmistuksessa” pikemmin, kuin luomu-sertifikaattia. Mielestäni.

  • Leivän ”luonnonmukainen” valmistus on todellakin ihan oma aiheensa. Tieytysti voi leipoa ilman hiivaa, mutta ei minulla ole mitään periaatteellista tai terveydellistä syytä olla tekemättä esim. pullataikinaa hiivasta.
   Ruisleivistä tietysti parasta on se juureen tehty ja hiivaton 🙂

 3. Hei,

  Otan sinuun yhteyttä sillä blogisi on erittäin mielenkiintoinen ja tyylikäs. Olisin kiinnostunut yhteistyöstä blogisi kanssasi. Pyytäisin sinua ottamaan yhteyttä minuun sähköpostitse, jotta voimme keskustella asiasta enemmän.